Последни новини
Home / Законът / Виртуален урок в Окръжен съд – Кюстендил за домашното насилие

Виртуален урок в Окръжен съд – Кюстендил за домашното насилие

Defakto.bg

Окръжен съд – Кюстендил проведе видеоконферентна връзка с ученици от ПМГ „Проф. Ем. Иванов“ в Кюстендил на тема „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите“, като част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2019/ 2020 г.”. Срещата се проведе във виртуалната „Стая на психолога“ на училището, като част от дистанционното обучение на учениците в период на извънредно положение в страната.

Това съобщиха от съда.

И още:

“Административният ръководител на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова откри виртуалната среща с учениците, психолога на ПМГ Лилия Механджийска и заместник- директора по Приобщаващо образование Михаела Владимирова.

„Образователната програма на съдебната власт има за цел да увеличи правната култура сред учащите младежи, да провокира и насочи вниманието им към осъзнаване значението на законността и справедливостта. Затова и Окръжен съд – Кюстендил насочва усилията си към повишаване на Вашата информираност за структурата  и функциите на съдебната власт в България. Същевременно, независимо от условията на извънредно положение, ние успяваме да се организираме и да работим използвайки новите технологии, свидетелство за което е и нашата среща. Младши съдия Калин Василев ще говори по темата „Домашно насилие“, като искам в анонс да Ви кажа, че делата за защита от домашното насилие са сред тези, които се гледат от съда без отлагане, в периода на извънредно положение“, каза пред учениците от ПМГ съдия Пенка Братанова.

Младши съдия Калин Василев даде практически насоки кои органи осигуряват защита и съдействие при случаи на домашно насилие. По време на видеоконферентната връзка, учениците разбраха какво означава „насилие“ по смисъла на закона и как се задейства съдебната процедура, за да се постигне защита на жертвата и да се накаже насилника. Съдия Василев обясни какви мерки за защита и за преустановяване на насилието постановява съда. Молбата за защита от домашно насилие трябва да постъпи в съда в едномесечен срок от самото действие на насилие, а при данни за опасност за здравето на жертвата, съдът издава Заповед за незабавна защита, в рамките на 24 часа. Важно е да се знае, че не се дължи такса за разглеждане на делата по Закона за защита от домашно насилие.

Съдът, в лицето на съдия Пенка Братанова и младши съдия Калин Василев прикани учениците и техните учители, при случай на домашно насилие да действат бързо и да потърсят съдействие от компетентните органи, защото Законът доказа във времето, че действа и осигурява защита на жертвите.

В края на дистанционното обучение стана дума и за интересите на учениците към професията „съдия“, изобщо към специалността „право“. Много от участниците във връзката са членове на Читателския клуб към ПМГ и имаха въпроси към съдия Калин Василев и като автор на поезия и проза. Той има две издадени книги до момента и е носител на много награди от различни литературни конкурси. Той препоръча на учениците да пишат, да участват в конкурси и да прочетат любимата му книга „100 години самота“, на Габриел Гарсия Маркес.

Председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова препоръча на учениците да имат в библиотеката си „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков”.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.