Последни новини
Home / Законът / Изпитите за юридическа правоспособност се отлагат, заявления за стаж продължават да се подават

Изпитите за юридическа правоспособност се отлагат, заявления за стаж продължават да се подават

Defakto.bg

Удължаването на извънредното положение налага ново отлагане на насрочените изпити за придобиване на юридическа правоспосност. За това информират от Министерството на правосъдието. Веднъж вече, на 13 март МП отложи насрочените за март изпити и преразпредели подалите заявления за явяване за изпитите през април. Сега обаче и те се отгалат.

Подаването на заявления за започване на юридически стаж обаче не е преустановено.

Съобщението:

Във връзка с решение на Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение до 13 май 2020 г., уведомяваме стажант-юристите за следното:

1. Подаването на заявления за започване на законоустановения 6-месечен юридически стаж по чл. 294 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) не е преустановено. Заявленията се подават до 15-то число на месеца, предшестващ началото на стажа. За начало на стажа се счита денят, в който стажант-юристът е постъпил в съответния окръжен съд. Заповедта по чл. 297, ал. 1 от ЗСВ на министъра на правосъдието или оправомощен от него заместник-министър, е считано от датата на постъпването на стажант-юристите и се изпраща по служебен път на окръжните съдилища. Издадените заповеди по чл. 297, ал. 1 от ЗСВ не са отменени, но поради приетото решение на извънредно заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от 15.03.2020 г. за въвеждането на специален режим на достъп до съдебните сгради, стажът по чл. 294 от ЗСВ следва да бъде организиран и провеждан от окръжните съдилища след отпадане на извънредното положение.

2. Стажант-юристите, подали заявления за явяване на изпитите за юридическа правоспособност, насрочени за 19 и 20 март 2020 г., както и за 23 и 24 април 2020 г., ще бъдат уведомени допълнително за датата на провеждането на изпита, след отпадане на обявеното извънредно положение.

За всяка промяна в обстоятелствата, информация за прилагането на Глава четиринадесета от ЗСВ ще бъде публикувана на интернет-страницата на Министерство на правосъдието – www.justice.government.bg.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.