Последни новини
Home / Законът / КЗД образува преписка срещу министър Горанов за определението „маргинали“ на адвокатите

КЗД образува преписка срещу министър Горанов за определението „маргинали“ на адвокатите

Defakto.bg
Адвокат Николай Хаджигенов
По жалба на адвокат Николай Хаджигенов от САК,  Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е образувала преписка срещу финансовия министър Владислав Горанов за определението  „маргинали“,  с което обясни изключването на самоосигуяващите се от мерките на правителството заради К-19.  Съобщението е на адвокат Хаджигенов във Фейсбук. 
Жалбата е  за „неблагоприятно  третиране“, осъществено чрез тормоз по смисъла на Закона за защита от Дискриминация по признаците  „лично и обществено положение“.  Председателят на комисията   приема, че жалбата отговаря на всички законови изисквания и я разпределя за произнасяне на петчленен състава. 

На  24 март на брифинг в МС, при обявяване на икономическите мерки за справяне с кризата от коронавируса, финансовият Горанов заяви:   „Българските граждани, които са социално слаби, продължават да се ползват от системата за социална закрила. Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях“.

Така в групата на „маргиналите“ по думите на министъра се оказаха  адвокати и  нотариуси, арихитекти, инженери, чacтнитe cъдeбни изпълнитeли,  cъдeбнитe зaceдaтeли,  eĸcпepтитe ĸъм cъдa и пpoĸypaтypaтa,  лицeнзиpaнитe oцeнитeли,  пpeдcтaвитeлитe пo индycтpиaлнa coбcтвeнocт и още куп  свободно осигуряващи се професии – все люде, които внасят данъци и осигуровки в НАП и НОИ.

Съсловието на адвокатите се възмути от изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, че  самоосигуряващите се лица, в т.ч. и българските адвокати по подразбиране са „маргинали“.

Близо 300 адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати поискаха от  премиера  Бойко Борисов да задължи  финансовия министър Владислав Горанов да се извини за определението  „маргинали“.

Подобно изказване е недопустимо за всеки, а още по-малко за един министър, който е редно да се извини публично за това си изявление, заяви председателят на САК Ивайло Данов. 

По дефиниция „маргинали“ са хора, изтласкани на ръба на обществото и намиращи се под влияние на противоречащи си норми и ценности.  Българските адвокати са конституционно призвани да защитават правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица и да отстояват чрез дейността си принципите на правовата държава.  Дори исторически погледнато адвокатите са тези, които активно са участвали и продължават да участват в политическия, обществения и културния живот на страната и винаги са били водещ двигател на социалното съзряване и гарант на справедливостта, напомниха адвокатите.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Неценцова на среща с премиера Бойко Борисов представи конкретни предложения за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19.  Част от исканията са за равенство в третирането на всички осигурени адвокати с лицата по чл. 4, ал. 1 т. 1 от КСО по същия начин, по който законодателно е закрепено равенство в третирането при заплащането на социално осигурителната тежест, удължаване на срока за подаване на годишните данъчни декларации по чл. 50 и 55 от ЗДДФЛ и чл.92 от ЗКПО до 30.06.2020 г. и да бъде удължен срокът за заплащане на дължимия годишен данък за 2019 г. до 30.09.2020 г.

И Пловдивският адвокатски съвет възропта,  но срещу изявлението на премиара Борисов :„Айде бе, ся за адвокатите ли да дадем пари! Нямат пари адвокатите ли!?“.  „Вие, които  ежедневно прокламирате за единство, преминахте всички граници като показахте за пореден път недопустимо различно третиране на българските граждани, основано на напълно неизвестни за нас като юристи критерии„, написаха пловдивчани.

В отворено писмо и над 500 адвокати от ФОБА по повод изявлението на премиера, поискаха:  „Всички адвокати да бъдат третирани с необходимото уважение от всички държавни служители, включително и депутати и членове на правителството, така както повелява Законът и етиката“.  Възмущение изразиха и от Адвокатската колегия в Бургас, съобщи наш читател.

Засега e известно, че с жалбата си до КЗД адвокат Хаджигенов е единственият, който освен вербално, успя и реално да  задвижи процедура в официален орган на държавата за  недопустими изявления на правителствени членове.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

2 коментара

  1. Калоян

    А защо подминавате откритото писмо на Адвокатска колегия – Бургас по повод на същото изказване на г-н Бойко Борисов? Същото беше изготвено преди позицията на други правни субекти, a съдържанието му бе изпратено на електронния адрес на редакцията Ви. Това ли е вашето виждане за обективно отразяване на събития или избирате само близки до Вас фигури, които да лансирате?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.