Последни новини
Home / Без категория / Манолова: Министърът на енергетиката да отговори очаква ли се поскъпване на тока от 1 май и на парното от 1 юли 2020 г.

Манолова: Министърът на енергетиката да отговори очаква ли се поскъпване на тока от 1 май и на парното от 1 юли 2020 г.

Defakto.bg

Да се наложи мораториум на всякакви увеличения на цените на ток, парно, топла вода и газ до отмяната на извънредното положение, настоява лидерът на „Изправи се. БГ“

След публично съобщеното намаление на постъпленията със 100 млн. лв. във Фонд „Сигурност на енергийната система” и заявените от топлофикациите в страната увеличения на цените на парното от 1 юли 2020 г., настояваме енергийният министър да гарантира, че увеличение на ток и парно в този кризисен момент няма да има, призова Манолова.

Настояваме министърът на енергетиката Теменужка Петкова да поеме гаранция, че в този кризисен период за гражданите и бизнеса и техните финансови затруднения, няма да има повишение на цените на парното от 1 юли и на тока за регулирания пазар от 1 май 2020 г. Това се  казва в позиция до медиите на гражданската платформа „Изправи се.БГ“

И още: Председателят на Фонда „Сигурност на енергийната система” (ФСЕС) заяви, по време на открито заседание на КЕВР на 26 март 2020 г. за  определяне на цената на тока от 1 април 2020 г., че „около 100 млн. лв. във Фонда ще бъдат по-малко събрани до края на регулаторния период.”

В становището на „Изправи се.БГ” , което внесохме в КЕВР на следващия ден – 27 март 2020 г. – подчертахме, че „в Доклада на КЕВР няма направен анализ за постъпленията и плащанията  във ФСЕС за регулаторния период от 1 юли 2019 г. до 30 юни 2020 г., вкл. и отчет към 28 февруари 2020 г. Няма  направени прогнози от КЕВР за бъдещото финансово състояние на ФСЕС в резултат на въведеното извънредното положение в страната от 13 март 2020г., намаленото потребление и цени на ел. енергия, намалението на цените на квоти за емисии на парникови газове в последно време, намалението на цената на природния газ от 5 август 2019 г. за България и др.”

Намаленото потребление на електроенергия в страната, поради принудителния престой на хиляди фирми и производства у нас, доведе до цитирания дефицит. Затова настояваме енергийният министър да гарантира, че това няма да доведе до принудително компенсаторно вдигане на цената на тока от 1 май 2020 г. на регулирания пазар, на който са и битовите потребители.

Същият процес се получава и с парното. Топлофикациите в страна вече са изпратили в КЕВР заявленията си за увеличение на цената на парното от 1 юли 2020 г. и от два дни те са достъпни публично на сайта на КЕВР. Предложенията за повишението на цените на парното в проценти спрямо цената от 1 април 2020 г. варират между 9,5 % във Варна, около 20 % за Плевен, София и ЕВН Топлофикация (Пловдив), през 45 % до 52 % за Бургас и Разград, 62 % за Враца и фрапиращите 140,5 % предложено поскъпване за Велико Търново.

В крайна сметка вместо да се намалят цените на парното след обявеното от премиера Борисов намаление на цената на газа с  40 % от 5 август 2019 г. и вместо да се върнат надвзетите суми,  което така или иначе се очакваше късно – около септември 2020 г., то сега гражданите ще бъдат натоварени с нови, по-високи цени на парното си от 1 юли, което е абсолютно недопустимо.

В тази връзка настояваме за София кметът Йорданка Фандъкова и за страната енергийният министър Теменужка Петкова да наложат пълен мораториум на всякакви увеличения на цените на ток, парно, топла вода и газ до отмяната на извънредното положение, а след това – и до края на годината, докато не се стабилизират финансово домакинствата, гражданите и фирмите.

About De Fakto

Проверете също

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Нови образци на задължителните документи по Закона за етажната собственост

Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.