Последни новини
Home / Законът / Препоръка: Прокурорските шефове да пускат и принудително в отпуск обвинители, следователи и служители

Препоръка: Прокурорските шефове да пускат и принудително в отпуск обвинители, следователи и служители

Defakto.bg

Прокурорската колегия ще изслушва кандидати за административни ръководители онлайн

Единодушно, с 10 „за“, Прокурорската колегия на ВСС прие предложенията на Иван Гешев за отпуските на обвинители, следователи и служители по време на извънредното положение. Те буквално преповтарят инициативата на главния прокурор за отпуските, предложена и на Пленума на ВСС миналата седмица, която обаче съдиите отказаха да обсъждат. Мотивът им бе, че тези кадрови въпроси се решават поотделно от двете колегии.

Така днес Прокурорската колегия гласува две „препоръки“ към административните ръководители в прокуратурата.

Първата – да се възползват от правомощието си по чл. 7, ал. 2 от Закона за извънредното положение и да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на прокурори, следователи и служители и без тяхно съгласие.  Втората – да съобразят спецификата на ръководените от тях органи и по възможност да предоставят целия платен годишен отпуск на онези, на които предстои пенсиониране до края на годината.

Мотивите на Иван Гешев: „На Пленума миналата седмица въпреки становището ни, че тези предложения би трябвало да касаят и ръководителите в съда, то не се прие, затова го внасям днес отделно в ПК с оглед на това да е относимо към структурите на прокуратурата. За всеки един е ясно, че в условията на извънредно положение, на тази криза, която се базира на тази пандемия, са налице определени бюджетни затлуднения, които най-вероятно ще се задълбочават. Ясно е, че съдебната власт и в частност прокуратурата трябва да затегне финансовата дисциплина, а и не сме извън държавата, независимо от становището някои личности, че съдът е извън държавата. Като част от държавните структури трябва да проявим солидарност към всички български граждани, които изпитват сериозни икономически затруднения. Ще кажа откровено – магистратите вземаме сериозни заплати на фона на стандарта в България, всеки, който се пенсионира получава и определен брой заплати според прослуженото време, не смятам, че е нормално и справедливо да не ползва поне част от полагаемия се годишен отпуск и данъкоплатците да изплащат на колегите сериозни суми от десетки хиляди левове. Да покажем солидарност и съпричастност с българските граждани и държавата!“

Вчера по отношение на принудителните отпуски в Съдийската колегия бяха изказани точно обратни мнения – че съдебната власт не е „затворена“ и особено в момента, когато се оспорват и властнически актове и разпореждания по повод извънредното положение не е време за отпуски, а за работа. Това бе заявено от председателя на ВАС Георги Чолаков, че извънредния режим на отпуските не е за магистратите говори и Вероника Имова.

Отново единодушно, днес Прокурорската колегия гласува и друго решение – няма да отлага повече изслушванията на кандидати за административни ръководители, а ще ти провежда дистанционно, чрез видеоконферента връзка. То ест – изборите на прокурорски шефове ще бъдат подновени, без да се чака краят на извънредното положение.

Отново Иван Гешев: „Никой не може да предвиди колко ще продължи положението, надяваме се да е до 13 май, но прокуратурата не може да спре да работи, да продължим по график предстоящите избори на административни ръководители“.

Така за 13 май бяха насрочени изборите за ръководители на ОП-Ямбол и РП-Карнобат, за 20 май – на ОП-Добрич, за 27 май – на окръжните прокуратури във Враца и Стара Загора.

Заседанието приключи с пожеланието на главния прокурор: „Здраве и пак здраве!“

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.