Последни новини
Home / Законът / След три месеца зад решетките, Нено Димов – под „домашен арест“, може би

След три месеца зад решетките, Нено Димов – под „домашен арест“, може би

Defakto.bg

Три месеца след задържането му под стража бившият министър на екологията Нено Димов има шанс да напусне килията под „домашен арест“. Определението за замяната на мярката за неотклонение е на съдия Елена Попова от специализирания съд от днес. То обаче може да бъде протестирано от прокуратурата. Ако няма протест, ще влезе в сила идния вторник.   Димов е обвинен за тежък случай на умишлена безстопанственост заради разрешеното точене на вода за „Стомана“ и „Топлрофикация“ – Перник от язовир „Студена“. Разследването бе образувано, след като Перник остана без вода и за жителите му бе въведен суров режим.

Нено Димов бе арестуван през януари като действащ министър, веднага след това даде оставка, която бързо бе приета и от премиера, и от парламента. Сега начело на Министерството на околната среда и водите е Емил Димитров (Ревизоро).

За последно в края на февруари апелативният специализиран съд потвърди задържането под стража на бившия министър с основния аргумент, че с действията си „накърнява престижа на правителството“.

Днес специализираният съд е приел, че няма опасност Димов да се укрие, но в „много ниска степен“ е налице опасност на свобода да извърши престъпление, тъй като още не е точно установен размерът на твърдяната от прокуратурата щета.

Съобщението на специализирания съд:

„Днес, 15.04.2020 година, 16 състав на Специализирания наказателен съд, с председател Елена Попова, с определение по ЧНД №1192/2020г., измени мярката за неотклонение на обвиняемия Нено Димов  от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“.

Съдът е приел, че обоснованото предположение не е разколебано съгласно представените по делото доказателства. По делото са представени и нови доказателства, които съдът прецени като пряко несъотносими към обвинението на обв. Димов, но отбеляза, че същите
са необходими с оглед разкриването  на обективната истина и повдигнатите обвинения за останалите обвиняеми по делото.

Съдът се солидализира със становищата на страните, че не е налице реална опасност от укриване предвид образованието, трудовата ангажираност на обвиняемия преди мярката му за неотклонение и неговия постоянен адрес. Съдът обаче прецени, че е налице, макар и в много ниска степен, реална опасност от извършване на престъпление с оглед необходимостта от назначаване на експертиза по делото за установяване на щетата, посочена в обвинението“.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.