Последни новини
Home / Законът / В Деня на Конституцията Конституционният съд публикува Том I на списание „Конституционни изследвания”.

В Деня на Конституцията Конституционният съд публикува Том I на списание „Конституционни изследвания”.

Defakto.bg
Корицата на новото издание

В Деня на Конституцията на сайта на Конституционния съд е публикуван Том I на списание „Конституционни изследвания”.

В обръщението към читателите Редакционната колеги посочва, че начинанието отчита нарастващото значение на публичното право и на първо място на конституционното право и поставя акцент върху ролята на конституционните юрисдикции както на национално, така и на наднационално и глобално равнище.  Идеята за създаването се е родила по предложение на  председателя на Конституционния съд на  проф. д.ю.н. Борис Велчев по време на едно неформално обсъждане на нарастващото значение на публичното право във всички варианти на неговото
проявление и на първо място – на конституционното право, с акцент върху ролята на конституционните юрисдикции в този процес, протичащ както на национално, така и на наднационално и глобално равнище, посочват редакторите.

Постепенно насоката се добива очертания – списанието  предоставя форум за обсъждане на практически аспекти на конституционализма, но „би било истински полезно да се навлезе извън практическото прилагане на конституциите и да се обсъждат теории, които движат  конституционализма и обясняват неговите сила и слабости”.

Списание „Международни изследвания” е създадено с Определение от 7 март 2019 г. на Конституционния съд, което определя за главен редактор проф. д-р Мариана Карагьозова-Финкова, за зам.-главен редактор проф. д.ю.н. Атанас Семов, Носител на Катедра „Жан Моне” на ЕС, и за членове на Редакционната колегия: председателят на КС проф. д.ю.н. Борис Велчев, бившите конституционни съдии проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Пенчо Пенев и проф. д-р Евгени Танчев, генерален адвокат в Съда на Европейския съюз, както и видните чуждестранни специалисти проф. Райнер Арнолд от Университета на Регенсбург, Германия; д-р Джани Букикио, Председател на Венецианската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа; проф. д-р Жан-Дени Мутон, Почетен доктор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, почетен директор на Европейския университетски център, Нанси, Франция и проф. д-р Мелхиор Уатле, бивш съдия и Първи генерален адвокат в Съда на Европейския съюз.

В том I на списанието (с общ обем над 500 стр. и в езикови версии на български език и отделните изследвания респективно на английски, френски и руски език) са публикувани трудове на 9 видни учени: проф. Арнолд (Германия), проф. Мутон (Франция), председателите на конституционните юрисдикции на Русия (проф. Зоркин), Латвия (проф. Зимеле) и Казахстан (проф. Мами), видните български учени проф. Е. Танчев, проф. Сн. Начева, проф. П. Пенев, проф. В. Мръчков.

Списание „Конституционни изследвания“ ще бъде публикувано както в електронен, така и в печатен вид. Мисията му е да насърчи интердисциплинарни изследвания на учени и практици и да създаде жизнена, отворена за нови идеи, широкообхватна и привлекателна платформа, която подкрепя новаторски изследвания и насърчава критични виждания.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.