Последни новини
Home / Законът / Жалбите срещу задължителните маски вече са над 700, делото ще тръгне след обнародване в „Държавен вестник“

Жалбите срещу задължителните маски вече са над 700, делото ще тръгне след обнародване в „Държавен вестник“

Defakto.bg

ВАС окончателно прекрати мандата на кмета на Благоевград

Над 700 са жалбите до вчера против заповедта на министъра на здравеопазването за задължителното носене на маски. Това съобщи председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред БНР.

Почти всички жалби са подадени по имейл и голяма част от тях са нередовни, предстои да се проведе администриране по същите, каза Чолаков. Има обаче и редовни жалби и по тях ще бъде насрочено открито съдебно заседание. Преди това обаче, тъй като става въпрос за обжалване на общ административен акт, оспорването трябва да се съобщи чрез обявление в „Държавен вестник“. Такива са правилата на чл. 181 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Процедурата е такава за всички оспорвания на заповедите на здравния министър във връзка с пандемията от COVID-19.

Както Де факто писа, пред ВАС е оспорена и наложената забрана за посещаване на паркове и градини.  Има и жалби срещу мерките от българи, живеещи в чужбина.

555 съдебни акта са обявени във Върховния административен съд от понеделник до сряда тази седмица, каза още Чолаков. От 13 април стартира обявяването на съдебни актове и вписването им в деловодните книги, след решение на Съдийската колегия на ВСС за това.

Специално приложение към извънредния закон пък описа казусите, по които процесуалните срокове продължават да текат и по време на извънредното положение и по които, съответно, се провеждат открити съдебни заседания. „При нас ще има открити съдебни заседания по почти една трета от всички дела, които обикновено се гледат в съда. Съдебните зали са пригодени за новите условия, монтирани са прозрачни паравани, съдебните състави ще заседават с шлемове и ръкавици. А в съда ще се допускат само страните и техни  представители на страните – с маски и ръкавици, а ако нямат – на входа ще им бъдат осигурени такива. Всеки четвъртък в сайта на съда ще се обявява график на делата за следващата седмица“, обяви Георги Чолаков.

Решение от днес за кмета на Благоевград

С решение от днес тричленен състав на ВАС остави в сила решение № 104 от 22 януари 2020  г. по административно дело № 1343 от 2019 г. на Административен съд – Благоевград. Така мандатът на избрания за кмет на Благоевград Румен Томов се прекратява предсрочно. Причината е, че той не е спазил законовия срок за прекратяване на дейността си като ЕТ.

Общинската избирателна комисия бе отказала предсрочното прекратяване.

Делото във ВАС е образувано по касационни жалби на ОИК – Благоевград и на Румен Томов срещу решението на Административен съд – Благоевград.

От Върховния административен съд съобщават:

„Съгласно чл. 41, ал.3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемането на решението на общинския съвет, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия. В съдебната практика, утвърдена като постоянна в хода на прилагане на изборното законодателство, се приема, че за да бъдат изпълнени изискванията на чл. 41, ал.3 ЗМСМА, е необходимо лицето да предприеме необходимите действия за прекратяване на дейността му като търговец, да уведоми писмено за предприетите действия председателя на общинския съвет и да уведоми писмено за тях общинската избирателна комисия. Законовите предпоставки в нормата на чл. 41, ал.3 ЗМСМА са кумулативни, а неизпълнението им води до предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на общината.

Нарушаването на изискването за предприемане на необходимите действия за прекратяване на дейността като ЕТ от страна на избрания за кмет на община Благоевград е достатъчно основание за прекратяване на мандата. Видно от доказателствата по делото избраният за кмет на община Благоевград е предприел действия по заличаване на ЕТ от търговския регистър и такова заличаване е настъпило, но действията за това са извън срока по чл. 41, ал.1 ЗМСМА, който започва да тече от 4.11.2019 г.“

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Един коментар

  1. Георги

    Кажете коя жалба е редовна за да може повече хора да я пуснат! Да спрем неуките издатели на Заповеди!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.