Последни новини
Home / Законът / Специализираната прокуратура ще протестира „домашния арест“ на Нено Димов

Специализираната прокуратура ще протестира „домашния арест“ на Нено Димов

Defakto.bg

Специализираната прокуратура ще внесе протест срещу замяната на задържането на Нено Димов с „домашен арест“, съобщиха от ПРБ.

Мотивите са, че обоснованото предположение бившият министър на екологията да е извършил престъплението, в което е обвинен – умишлена безстопанственост, допринесла за водната криза в Перник, не е оборено. Както и не е преминала опасността той да извърши ново престъпление и да влияе на свидетели. Като спецпрокуратурата се позовава и на определението на специализирания съд, с което най-тежката мярка за неотклонение бе заменена със следващата по тежест, задължаваща Димов да не прекрачва прага на дома си, без специално разрешение.

Съобщението на прокуратурата:

„Специализираната прокуратура ще внесе протест срещу определението на Специализирания наказателен съд от 15 април 2020 г., с което мярката за неотклонение на Нено Димов бе изменена от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“.

В определението си от 15 април съдът потвърди, че представените от прокуратурата доказателства по делото дават основание да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е обвинен – умишлена безстопанственост в качеството му на действащ министър на МОСВ, допринесла за водната криза в Перник и региона. Съдът сочи също, че макар и да е намаляла, опасността той да извърши ново престъпление и да влияе на свидетели по делото, не е преминала“.

Бившият министър е в ареста от януари, като неколкократно му бе отказана по-лека мярка за неотклонение. Още през януари от кабинета му в МОСВ бяха иззети документите, свързани с разследването – така съобщиха от прокуратурата, разпитани бяха служители на министерството, а част от показанията им – публикувани на сайта на ПРБ. Веднага след задържането му Димов подаде и оставка като член на кабинета, която бе приета. Когато и ако съдът го признае за виновен за бедствието в Перник, може да получи  сериозна присъда. Но задържането под стража има други цели и се преценява по няколко фактора – обосновано предположение, опасност от укриване и извършване на друго престъпление.

С определение от вчера съдия Елена Петрова от СпНС обяви, че обоснованото предположение спрямо Нено Димов наистина не е разколебано, но представени нови доказателства от обвинението не са относими към него. Обяви, че няма реална опасност бившият министър да се укрие и сведе опасността от извършване на друго престъпление до нуждата от назначаване на експертиза за установяване на размера на твърдяната от прокуратурата щета.

Каква да е мярката окончателно ще преценява апелативният специализиран съд, дотогава Димов остава в килията.

 

About De Fakto

Проверете също

В медиите от седмицата: Съдът обяви бруталните арести на студенти от лятото на протестите за незаконни

Арестът на студента Евгени Марчев, който бе и пребит от полицията по време на антиправителствените …

Бойко Рашков пред групата за мониторинг: Липсата на контрол върху главния прокурор е сериозен проблем за върховенството на правото

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е заявил, че Главният прокурор е един от сериозните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.