Последни новини
Home / Законът / Христо Иванов – сред първите на разпит за случайното разпределение на делата

Христо Иванов – сред първите на разпит за случайното разпределение на делата

Defakto.bg

Бившият правосъден министър Христо Иванов бе сред първите, разпитани по разследването за „евентуални“ манипулации на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата. Той, както и някогашният консултант на МС и член на политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова Васил Величков бяха като свидетели днес в сградата на столичното следствие на ул. „Монтевидео“.

Анонсите за разпита на Христо Иванов тръгнаха от сутринта, придружени с разкази за „овладяването“ на системата за делата от него, Калоян Топалов, Калин Калпакчиев и Методи Лалов. Името на бившия правосъден министър неведнъж бе споменато и от главния прокурор Иван Гешев и настоящия министър Данаил Кирилов в изявления за „пробитата“ система.

Разследването на Софийската градска прокуратура тръгна по сигнал на шестима членове на ВСС, които й изпратиха заключенията от одита на централизираната система, извършен от фирма АМАТАС, преди докладът да бъде официално предоставен на кадровиците или обсъден на заседание на Пленума на ВСС. Досега той не е публикуван, но за него вече се знае много – че констатира ред „уязвимости“ на системата, един неуспешен опит за „външно“ проникване през 2016 г. и нито един успешен опит. А делото се води за компютърно престъпление.

На излизане днес Христо Иванов – получил призовката по телефона – каза, че е давал показания за това как се е стигнало до замяната на ползваната от ред съдилища (включително СГС) система Лоу чойс с нова. И е разказал как през 2013 г. като представител на БИПИ е участвал в съвместна проверка на ВСС и неправителствени организации на системите за разпределение в двете върховни съдилища, СГС и други, в резултат на която съдебният съвет взема решение за създаване на единен софтуер за разпределението на делата. По онова време Европейската комисия също отправя препоръки за смяна на действащата система. Вече като министър Иванов и на заседания на ВСС е настоявал за замяната на Лоу чойс, включително и след мащабната проверка на самия ВСС в Софийския градски съд. Хронологията на проверките и решенията на ВСС – тук. Забележителното е, че по този въпрос тотално враждуващите мнозинство и опозиция във ВСС бяха единодушни.

„Ние се обърнахме към ВСС и по решение на ВСС и неговия граждански съвет беше направена обща проверка. Аз не съм се появил отникъде, това е съвсем различна история от това, че един ден се е появил един младеж с брада и почнал да рови в компютъра“, обяви Христо Иванов, цитиран от БНР. Пред журналистите той бе категоричен, че не е лобирал за конкретна фирма-разработчик, а внедрената с решение на ВСС разработка на „Смарт системс“ е била временно решение, „кръпка“, срокът за изграждане на изцяло нова система е бил зо 2017 г., а парите отдавна са били осигурени по ОПДУ. Големият въпрос е защо тази работа не е свършена, каза бившият министър на правосъдието. И друго – разработка на „Смарт системс“ е била внедрена и в системата на прокуратурата. За това обаче не се отваря и дума.

Преди него е разпитан Васил Величков. Той е обяснил участието си в междуведомствената група за изготвяне на заданието за разработката като консултант на МС, както и че всички заседания на тази група са били протоколирани. Величков също подчерта, че е ставало дума за „временна“ система, до изготвянето на нов единен софтуер.

Действащият ВСС също дебатира резултатите от одита на ползваната система от съдилищата, след образуването на разследването. И, верятно, няма да го направи публично достояние.

Отговорът на въпроса защо още няма нова система за разпределението на делата обаче е известен – тя трябваше да е част от единната информационна система на съдилищата, изграждана по проект по ОПДУ за над 6 милиона лева. Работата по проекта бе рестартирана от действащия ВСС през 2017 г. и не е приключила.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.