Последни новини
Home / Законът / От 00. 00 ч. на 17 април до второ нареждане София остава затворена заради Covid – 19

От 00. 00 ч. на 17 април до второ нареждане София остава затворена заради Covid – 19

Defakto.bg

От 00.00 часа на 17-и април до второ нареждане се преустановява влизането и излизането от София за всички превозни средства. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет снощи  председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Изключение ще прави товарният превоз, всички автомобили със специален режим на действие, автомобилите, които превозват граждани, които имат нужда от лечение.  имат право да влизат и излизат от столицата пътни превозни средства, транспортиращи медицински лица.  Забраната не важи и за аварийните автомобили на електроразпределителните дружества и на ВиК дружествата, както и на тези дружества, които се занимават с интернет разпространение и телевизионно разпространение на програми. Ограничение не важи и за служебните автомобили, които превозват работници и е необходимо да влязат или излязат от София, за да стигнат до работните си места. Интервалът, в който това ще може да се случва, ще бъде от 06.00 сутринта до 08.00 сутринта, а връщането от 18.00 до 20.00 ч. След тези часове хората с лични автомобили, които отиват или се връщат от работа, няма да имат право да се движат, съобщи  Фокус.

Заповедта е издадена по предложение на Националния оперативен щаб. Ген.-майор Венцислав Мутафчийски заяви, че щабът е предложил затварянето на София, а премиерът е приел доводите за това. „Още от вчера се наблюдава много тревожно нещо. Напускане масово на София. София е основното огнище с най-много болни заразени от COVID – 19. Всичките тези хора, които напускат София са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. По-скоро последиците най-вероятно ще станат ясни в близката една седмица. Този процес продължава както вчера, така и днес. Най-вероятно и утре, и вдругиден. Затова щабът с изключително безпокойство наблюдаваше тези процеси. Ако до момента на пускане на прессъобщенията, случаите не бяха кой знае колко, те пак са 40 до този момент. Тези два дена не са инцидент, а тенденция, което е абсолютен контраст с безгрижието на нашите съграждани“, заяви Мутафчийски.

За да има второ нареждане, трябва да бъдат преодолени причините, поради които е наложено това време на ограничение. Вие видяхте, че постъпихме отговорно и честно с кооперативните пазари. Отпавихме апел към търговците и хората, които пазаруват в тези пазари. Те показаха поведение, достойно за уважение и много по-рано от това, което предвиждахме, те бяха освободени от тази забрана. С изключение на тези три дена от 17 до 19 април. Забраната за пазарите отпада от 20 април“ зави министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

В рамките на София други ограничения не се налагат.

Всички декларации от днес на територията на цялата страна ще минат минат приоритетно на контрол по разпореждане на министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той уточни, че над 5000 автомобила са върнати от полицейските служители и допълни, че става въпрос за игра на котка и мишка.

Не знам как да определя чувството, което изпитвам в момента, но днес трябва да ви кажа, че полицаите на КПП-ата бяха поставени на изключително унижение от граждани, които или не разбират, или пренебрегват опасността и искат да докажат, че за тях не важат никакви закони“, посочи Маринов. Полициейските служители на първа линия ще получат допълнителни възнаграждения.

Младен Маринов обясни, че може да бъде изкарана армията, когато голяма част от полицейския състав е карантиниран. По отношение на пътуването с БДЖ той допълни, че над 36 влака са отменени за предстоящите празници и предстоят още промени в трафика.
Не вярвахме, че ще има такова неглижиране от страна на доста български граждани, включително и столичани, бих казал, че не дооценихме поведението на много граждани на София, които безцеремонно започнаха да напускат столицата, допълни още министър Ананиев .

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.