Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: 9 799-ма трябва да подадат декларации пред КПКОНПИ, обмисляме вариант за намаляване на броя им

Сотир Цацаров: 9 799-ма трябва да подадат декларации пред КПКОНПИ, обмисляме вариант за намаляване на броя им

Defakto.bg

150 дела в страната са спрени в изчакване на тълкувателното решение на ВКС за сроковете за проверки

Общо 9 799 са задължените лица, които трябва да подавават ежегодни декларации за имущество и интереси пред КПКОНПИ, досега декларациите си са подали 626 от тях. Това отчете новият председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество Сотир Цацаров по Нова тв.  И призова и за подаване на декларациите по електронен път – от онези, които имат електронен подпис.

Срокът изтичаше през май, но с последните промени в извънредния закон той бе удължен до 1 месец след изтичането на извънредното положение, докато за други изтичащи по време на положението срокове удължаване бе отказано.  Пред КПКОНПИ декларират всички от обширния каталог на „висшите държавни длъжности“, без магистратите, които се отчитат пред Инспектората към ВСС.

Според Сотир Цацаров  „кръгът на задължените е прекалено голям, мислим за вариант за промяна в закона, която да стесни този кръг“. Списъкът наистина е обширен – от президент, депутати, министри та до Червения кръст. В същото време „отпадането“ от него на общинските съветници роди скандал и общинарите влязоха и в новия антикорупционен закон.

В момента в КПКОНПИ се работи като при извънредно положение – част от служителите дистанционно по домовете, заседанията на комисията се провеждат онлайн, по видеоконферентна връзка, каза председателят. Но дейността на „най-силната“ и оперативна дирекция за противодействие на корупцията (в която премина бившето антикорупционно звено на ДАНС) не позволява дистанционен режим и съкращаване на работното време, защото има „един постоянен поток който не спира, защото  престъпленията не спират“, каза Цацаров.  Правело се и всичко възможно за създаване на териториални поделения на тази дирекция, каквито до момента не е имало. Работело се и за създаване на система за онлайн подаване на сигнали, не анонимни обаче – по закон такива не се разглеждат. Като най-голям проблем председателят на КПКОНПИ отчете кадровият недостиг, в края на м.г. е имало 100 незаети щата, 23 % от общия брой, като от 54 ръководни длъжности 23 са незаети.

Любопитна бе друга статистика – общо 9 дела за гражданска конфискация са били спрени в очакване на произнасянето на Съда на ЕС по въпроса дали отнемането на имущество без установени в наказателно производство вини е в синхрон с правото на ЕС.

Далеч повече – 150 дела в страната обаче са спрени в изчакване на тълкувателното решение на Върховния касационен съд за характера на определените и в трите конфискационни  закона – действали и действащ, срокове за проверки, след които КПКОНПИ предявява идк в съда. Тълкувателното дело през Гражданската колегия на ВКС бе образувано през 2018 г. и в него върховните съдии трябва да се произнесат дали сроковете са преклузивни и изтичането им зачертава възможността за внасяне на иск за конфискация, или инструктивни – то ест пожелателни.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.