Последни новини
Home / Избрано / Адвокат Стефан Левашки: За гибелта на Милен Цветков законът сочи: лишаване от свобода от 3 г. до 15 г. И още.

Адвокат Стефан Левашки: За гибелта на Милен Цветков законът сочи: лишаване от свобода от 3 г. до 15 г. И още.

Defakto.bg

Стефан Левашки,  адвокатска колегия Пловдив

За причиняване на смърт по непредпазливост на другиго вследствие на нарушаване на правилата на движение и водачът на МПС е бил под влияние на наркотични вещества наказанието, предвидено по Наказателния ни кодекс, е от три до петнадесет години лишаване от свобода.

Има текст, който предвижда наказание от десет до двадесет години, но деянието трябва да е умишлено. Трудно се доказва умисъл при подобна категория престъпления, защото обикновено извършителят и пострадалият не се познават, а оттам липсва и мотив за извършване на деянието.

В моята практика имам един единствен такъв казус – по събитията преди години в Катуница,  когато аз,  като защитник на подсъдимия и на трите съдебни инстанции не получих отговор, какъв е бил мотивът му, за да причини умишлено смъртта на младежа, но това е друга тема.

Мярката за неотклонение “Задържане под стража” при престъпленията по непредпазливост не може да продължи повече от два месеца, така че обикновено подсъдимите дочакват съдебния си процес на свобода.

Споразумения между защитата и обвинението по такъв тип обвинения са забранени от закона, но съществува законова възможност за провеждане на така нареченото съкратено съдебно следствие, при което ако подсъдимият признае фактите и обстоятелствата така, както са изложени в обвинителния акт,  ползва привилегията при определяне на наказанието му съдът да го намали с една трета. В повечето случаи такива наказания се търпят в трудово-поправителни общежития към съответния затвор.  Лишеният от свобода при изтърпяване ефективно на половината от наложеното му наказание може да поиска от съответния съд да бъде освободен условно предсрочно.

Пиша това, понеже изчетох какво ли не по отношение катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, Светла му памет.  Хубав или не, такъв е законът в момента. Моето лично мнение като професионалист е,  че следва да се затегне превантивния контрол с увеличаване на административно-наказателните санкции, проверките от контролните органи и видеонаблюдението.   

Увеличаването на наказателната репресия сама по себе си не води до намаляване на тежките инциденти завършващи с толкова смърт по пътищата. Помислете следващия път като натиснете газта до ламарините или си кажете какво толкова ще стане пил съм само две ракии.

*Коментарът е от Фейсбук, публикуваме с разрешение на автора.

About De Fakto

Проверете също

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Министър Стоилов е готов да предложи кандидати за председател на ВКС, ако имат подкрепа и не са сред обсъжданите във ВСС

Ако се окаже че има кандидатури за председател на Върховния касационен съд (ВКС), които се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.