Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ саботира изслушването на Борисов за ефективността на мерките, за да не ставал парламентът „огнище на зараза“

ГЕРБ саботира изслушването на Борисов за ефективността на мерките, за да не ставал парламентът „огнище на зараза“

Defakto.bg

Другият аргумент – нямало какво ново да се каже, било пиар на опозицията

Парламентарната група на ГЕРБ не дойде днес в парламента на свиканото извънредно заседание за изслушване на Бойко Борисов. Премиерът трябваше да отчете пред депутатите актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от COVID-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки. Трябваше да е първото парламентарно изслушване от началото на извънредното положение, обявено на 13 март.

Но не би. Десет минути преди обявения начален час на извънредното заседание от името на ГЕРБ Менда Стоянова обяви, че управляващите няма да дойдат в залата и изтъкна смайващи за парламентарната демокрация аргументи. От думите й се разбра, че принципите на правовата държава, разделението на властите и върховенството на Конституцията и законите не важат, заместени от „тревоги“ висшият орган в държавата да не става „огнище на зараза“, обобщение как „българските граждани няма какво ново да научат“ и  размахване на пръст към поискалата изслушване опозиция, че си прави пиар (виж по-долу).

Така провалът на парламентарния контрол се оказа предизвестен – за провеждане на пленарно заседание се изисква присъствието на минимум 121 народни избраници (повече от половината от всички 240).

Първоначално бяха отчетени 87 регистрирали се депутати, при повторен опит те станаха 91 – БСП, Валери Симеонов и 14 от ДПС. Цвета Караянчева обяви, че заседанието няма да се състои поради липсата на кворум.

Защо именно на председателката на бюджетната комисия в парламента (която не е юрист) бе поверена мисията да разяснява „държавническите“ съображения на властта да провали парламентарния контрол, не се разбра. Всъщност, има ли значение КОЙ говори?

Менда Стоянова: Трябва да се събираме за важни решения, днешното изслушване не е такова! Но НС работи и е прозрачно

В парламента се събират народни представители от над 264 общини, за всяко заседание работят над 200 представители на администрацията на Народното събрание. Не е добре ние, които призоваваме всеки ден хората да не се събират, да направим огнище на заразата в НС, което да се разнесе в цялата държава.

Парламентът не е затворен, но работи в извънредно положение, трябва да се събира за важни решения, касаещи извънредното положение, здравето, живота и материалната част от живота на българските граждани. Не смятаме, че днешното заседание, свикано с подписите на колегите от БСП, е такова и оправдава събирането на незнайно колко носители без симптоми. Това не означава, че НС не работи и няма прозрачност в работата му. От началото на извънредното положение опозицията е задала над 100 въпроса и е получила отговори на всеки от тях.

Какво днес можехме да научим повече от това, което всеки ден се обявява на пресконференции, излъчвани по всички национални медии, и стига до българските граждани?!

Това е нашата позиция и не искаме да ставаме съучастници в това една политическа сила и най-вече лидерката му да използват парламента за личен пиар.

Корнелия Нинова: Поредна стъпка към еднолична власт, вървим смело към диктатура!

Властта и приближените се хранят от кризата.  Внесохме за втори път искане за свикване на извънредно заседание – днес беше поредната стъпка към едноличната власт, вървяща смело към диктатура, отвърна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.