Последни новини
Home / Избрано / Дезертьорството

Дезертьорството

Defakto.bg

 

Лилия Христовска

С абсурдния аргумент, че парламентарният контрол не представлява нищо повече от политически пиар, депутатите на ГЕРБ осуетиха пленарното заседание за изслушването премиера Бойко Борисов.  А той трябваше  да даде актуална информация за ситуацията на извънредното положение по искане на опозицията.  Нищо по актуално от темата във време, когато хората ходят с маски, излизат на прибежки от домовете си, не могат  да се разхождат в паркове и градини,  чакат на опашки,  на всеки ъгъл ги грозят глоби, арести,  досъдебни производства, обвинения,  безработните се  множат с всеки ден, бизнесът се задъхва. И т. н. Толкова въпроси  без отговори.

Удивителната Менда Стоянова обаче, за кой ли път, завеща ярки мисли за аналите.   „Ние не искаме да ставаме съучастници  на  една политическа сила и нейното ръководство да използват парламента за личен пиар“, каза бюджетната шефка, пояснявайки колко  безобразна е БСП,  че иска отговори от министър председателя.  И то насред извънредно положение.

Да опишеш една  легитимна конституционна процедура, като политически пиар, наистина е сериозно вдъхновение. Дори  дамите на незабравимия Чудомир  от  „Не съм от тях как Сийке“,  притихват – за  клюкарски  раздумки няма място в парламента.  Тъй де, България е република с парламентарно управление, парламентът е постоянно действащ орган и върху него тежи отговорността за сложни решения в трудни времена.   

Вместо да  предвидят мерки и депутатите да са в  наличност в  екстремна ситуация,   управляващото мнозинството започва да ползва извънредната ситуация като  удобство –  не контролира изпълнителната власт, не ходи на работа,  за да не направи от НС „огнище на заразата, която да разнесат в цялата държава“, пак по Менда Стоянова. Както е тръгнало и до декември може да останем под карантина.

Още сутрешният брифиниг на Борисов подсказа, че той не се кани  да отговаря на опозицията. Е, много важно, че бил лишил хората от актуална информация. Вече е  казал: Целта е да ни опази живи от Covid – 19!   Ние пък сме нахални – искаме да знаем на каква цена?!  Пък и днес чухме –  отварят София, тръгват имунизациите, полицаите ще вземат по 650 лв. като награди, банки ще ни раздават безлихвени кредити.  Никакви пари на ръка, никакви помощи.  Толкоз.  За възстановяването на икономически и обществени дейности  след кризата,  пак нищо.

А отговорите трябва да осигурят депутатите – без овчедушно послушание!

Това, което видяхме във вторник,  е дезертьорство от отговорност и задължения.  Отблъскващ е  и маниерът на съчинените неистини,  които управляващите стоварват върху други политически сили, в случая опозицията, за да прикрият неприлично  поведение.   Колкото и да са факири по размърдване на баланса между властите  според настроенията на лидера си, депутатите от ГЕРБ трябва да са наясно, че вече стъпват в миниран участък.  Извънредното положение не е индулгенция да засвоят по свой образ и подобие и демокрацията, и правовата държава.

Така. Коректно сме ги предупредили. Да му мислят!

About Лилия Христовска

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.