Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов “провери” видеоклип, заснет в Съдебната палата

Данаил Кирилов “провери” видеоклип, заснет в Съдебната палата

Defakto.bg

На прицел за “уронен престиж” е Лозан Панов

Правосъдният министър Данаил Кирилов е проверил “обстоятелствата във връзка със заснемане на видеоклип” в сградата на Съдебната палата в София, предизвикал “остра обществена реакция и окачествен като уронващ престижа на съдебната власт”. А проверката е установила, че заснемането му е станало въз основа на договор между продуцента и Върховния касационен съд. Това става ясно от съобщение на Министерството на правосъдието.

Така подетият от началото на седмицата медиен сюжет за “срамни” сцени в храма на Темида (бивши миски и рапър с пистолети и подобни плюс контент анализ на заглавието и текста на песента, сочени като прослава на дрогата) се институционализира. Както е известно, стопанисването и управлението на съдебните сгради е възложено на председателите на съдилищата, в случая Съдебната палата се управлява и стопанисва от председателя на ВКС Лозан Панов. Че на прицел е той недвусмислено ставаше ясно и от ред публикации.

А утре има Пленум на ВСС, на който се очаква случаят да бъде обсъден, извънредно.

Съобщението на Министерството на правосъдието:

Във връзка със заснемането на видеоклип в сградата на Съдебната палата-София, който предизвика остра обществена реакция и бе окачествен като уронващ престижа на съдебната власт министърът на правосъдието Данаил Кирилов разпореди на Главна дирекция “Охрана” (ГДО) проверка на обстоятелствата във връзка със заснемането на видео продукцията.

В резултат на проверката бе установено, че заснемането на кадрите е било осъществено на 16.02.(неделя) 2020 година от екип на продуцента „Ню Ърбън Продукшънс“ ЕООД, а посочената цел на видео заснемането е била „кадри за видеоклип към саундтрака на филма “Married Young”. Участниците в снимките, общо 16 души, са били допуснати в сградата от служителите на ГДО след писмо от началника на отдел „Управление на собствеността“ при ВКС.

 В него се посочва, че достъпът трябва да бъде осъществен по силата на договор между „Ню Ърбън Продукшънс“ ЕООД и ВКС. Предоставя се и списък с лицата, които следва да бъдат допуснати. Така служителите на ГДО са били длъжни да осигурят единствено  пропускателния режим в сградата. Всички останали действия по видео заснемането в Съдебната палата-София са предмет на договорните отношения между продуцента и ВКС“.

Пак импийчмънт?

Клипът действително е провокативен и сцените в Съдебната палата засилват провокацията. От ВКС съобщиха, че правят собствена проверка по фактите – за сключения договор, условията в него и т.н. Когато проверката приключи върховният съд ще оповести информацията публично, заявиха оттам.

Какъвто и клип да е бил заснет обаче, министърът на правосъдието не може да проверява нито върховния съд (включително и за административната му дейност), а още по-малко неговия председател – заради конституционния принцип за разделението на властите и независимостта на Темида. В случая проверката формално е минала за действията на ГД “Охрана” и е спряла до очевидно очакваното – наличието на сключен договор с ВКС и разпореждане на служител на съда за допускане на екипа. Защо е нужно това?

Ами и това е очевидно – министърът може да прави както предложения за избиране на някой от “тримата големи”, така и за предсрочното му освобождаване от поста, т.нар. импийчмънт, ако реши. Досега нито един министър на правосъдието не е предлагал кандидатури за “тримата големи”, не е имало и искания за предсрочно отстраняване, откакто такава възможност бе предвидена в съдебния закон. Но винаги има първи път, нали?

 

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.