Последни новини
Home / Законът / Ново обвинение: Кристиан Николов умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков, обяви прокуратурата (допълнена)

Ново обвинение: Кристиан Николов умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков, обяви прокуратурата (допълнена)

Defakto.bg

Софийският градски съд постанови задържане в открито заседание, предавано на живо

Софийската градска прокуратура е преквалифицирала обвинението спрямо Кристиан Николов и вече му търси отговорност за умишлено причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков при ПТП. Това съобщиха от държавното обвинение.

Новото обвинение е по чл. 342, ал. 3, буква „в“ във връзка с ал. 1, пр. 3 от НК, случаят е квалифициран като „особено тежък“. Наказанието,  което се предвижда за подобни случаи е  затвор от 15  до 20 г. или доживотен затвор. Първоначално се търсеше отговорност за неумишлено престъпление, за което санкцията бе от 3  до 15 г. лишаване от свобода, в особено тежки случаи – от 5 до 20 г. Твърдяният умисъл изисква представяне на различни и убедителни доказателства, че целяно и нарочно си тръгнал да убиваш.

Преквалификацията в последния момент очевидно е причината за забавеното с часове внасяне на искането за „задължане под стража“ на Николов в Софийския градски съд. Гледането на делото ще започне след 18 часа. С обвинения вече са и майката на Николов, както и двамата му спътници в джипа.

В 22, 19 часа съдия Мина Мумджиева от Софийския градски съд постанови най-тежката мярка „задържане под стража“. Тя прие наличието на обосновано предположение Кристиан Николов да е извършил твърдяното престъпление, включително и че е действал с евентуален умисъл, а не непредпазливо.

Заседанието се излъчваше на живо от залата, което го превърна в наистина открито. И показа, че и по време на извънредно положение и ограниченията за достъп до съдебните сгради правосъдието може да е публично.

Съобщението на прокуратурата:

„Софийска градска прокуратура преквалифицира обвинението спрямо Кристиан Николов, като на същия е предявено ново, по-тежко обвинение за извършено от него умишлено престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „в”, във връзка с ал. 1, пр. 3 от НК.

На 19.04.2020 г., около 18.00 ч., в района на кръстовището на ул. „Хенрик Ибсен” с бул. „Черни връх” в столицата, обвиняемият Николов, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил Audi Q7, нарушил правилата за движение по Закона за движението по пътищата, като се е движил със скорост над разрешената и не спрял при приближаване на кръстовището при червен сигнал на светофарната уредба, вследствие на което умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков. Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал моторно превозно средство след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам. Застрашил е живота и здравето на множество участници в движението, като деянието е извършено на оживено място.

Съгласно разпоредбата на чл. 342, ал. 3, б. „в” от Наказателния кодекс за особено тежки случаи наказанието е от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор. По делото е изготвено предварително заключение на назначената съдебно-медицинска експертиза от аутопсията на пострадалия, от което е видно, че вследствие на удара от ПТП на Цветков са били причинени множество несъвместими с живота травми – счупване от 3 до 11 ребро, травма на черния дроб, както и сърдечна тампонада.

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на извършителя на престъплението – „задържане под стража“.

Евентуалният умисъл е налице, обяви съдът

Прякото излъчване от съдебната зала позволи на наблюдателите да чуят всички доводи и аргументи на обвинението, защитата и съда. Наистина, без картина – по молба на защитата.

Обвинението, прокурор Иван Кучиев от СГП, изтъкна първо тежестта на твърдяното престъпление, което се наказва включително с доживотен затвор. После – наличието на „достатъчно непротиворечиви доказателства в подкрепа на повдигнатото обвинение“, от които може да се направи обоснованото предположение за извършеното и авторството му. Цитирани бяха показания на свидетели и очевидци, както и констатации от протокола за оглед на местопроизшествието, липсата на следи от спирачки, експертиза на записите от камерите за видеонаблюдение, че при приближаването на кръстовището обвиняемият се е движел със скорост, превищаваща разрешената от 50 км/ч и, без да спира, е блъснал автомобила на Милен Цветков. Както и че в този момент в непосредствена близост е имало пресичащи на светофара пешеходци.

С особен интерес се чакаше обосновката на умисъла, след преквалификацията на обвинението. По този въпрос прокурорът цитира практика на Върховния съд от края на 80-те години на миналия век, че когато деецът нарушава правилата за движение и съзнава опасността да причини вредоносните последици, без да предприема каквито и да е мерки за предотвратяването им, разчитайки само на шанса, той осъществява деянието с евентуален умисъл. Като аргумент за разчитане единствено на „шанса“ обвинението изтъкна значително превишената скорост, липсата дори на опит за намаляването й при наближаване на кръстовище със светофар, съчетани с употребата на амфетамин, марихуана, кокаин, бромезапин (оказа се, че става дума за лекарството, известно като лексотан). Обявено бе и че е налице реална опасност от укриване заради преимущественото пребиваване в чужбина, както и от извършване на друго престъпление.

Защитата, адвокат Любомир Таков обяви: Фактът, че в рамките на 48 часа постановлението за привличане към наказателна отговорност е претърпяло три редакции, свидетелства, че органите на досъдебното производство разполагат само с предположения, но не и със сигурни факти кое лице или кои лица са съпричастни към трагичния инцидент, отнел човешки живот. Както  и че е използван „широк инструментариум от доказателствени способи, някои изключително нетрадиционни за разследване на ПТП“.

Защитата обяви, че няма убедителни данни, че именно Кристиан Николов е бил зад волана на аудито, блъснало колата на Милен Цветков – липсва лицева идентификация на заснетите от камери лица, отсъстват разпознавания, събраната доказателствена маса е недостатъчно категорична за авторството на твърдяното престъпление.  Твърдението, че това е Кристиан Николов не намира опора и в свидетелствата на очевидци, защото е сочен като управлявал аудито единствено от Денис Миланов, служител на Метрополитен към СДВР. Адвокатът цитира практиката на Европейския съд по правата на човека, че положението на полицейските служители в процеса е различно от това на незаинтересования свидетел.

За твърдяния умисъл бе категоричен – данни за такъв липсват, няма и данни Кристиан Николов и Милен Цветков да са се познавали. Заяви, че органите на досъдебното производство не са изследвали дали причината за смъртта е именно ПТП-то или последващите недотам адекватни действия на свидетелите очевидци – ваденото на пострадалия от автомобила, съпровождането му до тротоара, въртенето на главата му, извършване на сърдечен масаж, полагане на тялото в неправилно положение с оглед наличните гръдни травми и вътрешни кръвоизливи и т.н.

За опасността да се укрие и извърши друго престъпление адвокат Таков заяви, че липсва както хипотетична, така и реална възможност клиентът му да се укрие и да затрудни разкриването на истината – той е с установена самоличност и адрес, на който може да бъде намерен. Родителите му, неговите брат и сестра живеят в София, а Кристиан има отлични характеристични данни – отличник в най-елитното стоично училище (91-а немска гимназия), спортист медалист, с чисто съдебно минало.

„Всички юристи в залата са наясно за правната квалификация на деянието и тя не е настоящата. Настоящата формулировка на обвинението освобождава прокуратурата от доказателствената тежест на изискуемите по НПК предпоставки. Налаганата теза, че ако няма задържане под стража, ще се осуети разследването, превръща мярката в предварително наказание  и репресия, въпреки презумпцията за невиновност. Моля решението ви да почива на събраните доказателства, а не да е по целесъобразност или според обществения интерес“, пледира адвокатът. И настоя за по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция или „домашен арест“.

Самият Кристиан Николов, от ареста (по скайп), каза: “ Умолявам съда за по-лека мярка Няма да се укрия или да извърша друго престъпление, моля да ми бъде дадена възможност да продължа образованието си. Това исках да кажа, благодаря ви“.

Съдия Мина Мумджиева определи: Към настоящия момент е налично обосновано предположение за извършено престъпление по транспорта, от което е настъпила смърт на едно лице, като съдебно-медицинската експертиза е установила пряка причинно-следствена връзка между травмите на Милен Цветков и смъртта му.

Видеотехническата експертиза на този етап е непълна, но се допълва от свидетелски показания (изключително силен удар и шум), установяващи вероятна скорост на аудито от около 100 км/ч, напълно несъобразена и с червения светофар.

По спорните въпроси, съдът обяви следното. Първо, на този етап е обоснован извод, че вероятният водач е бил обвиняемият Кристиан Николов – от данните за собствеността на автомобила, връзката на собственика му с обвиняемия и съпоставката им с показанията на очевидци. Свидетелят Денис Миланов е забелязал лицата, излизащи от аудито, описал е тяхното облекло и е посочил Кристиан Николов като шофьора.

Разпознаване на живо не е направено след изрична декларация на Кристиан Николов, че не желае да участва в такова, но никой от спътниците му не е твърдял, че друг е управлявал джипа.

Към момента на освидетелстването на обвиняемия е установена употреба на 4 вещества, включително лексотан. Допълнителна химическа експертиза за евентуалния период на прием е установила, че той е станал до 24 часа спрямо времето на прегледа, което съврпда с времето на катастрофата. Съдът приема, че е налице обосновано предположение и за квалифициращия признак  употреба на упойващи вещества и връзката му със състоянието на водача към момента на ПТП-то.

Най-вече: „Събраните до момента доказателства обосновават и субективния състав. Вярно е, че засега не се установява обвиняемият да се е познавал с пострадалия. Но в случая не се твърди пряк умисъл. Съществува обосновано подозрение Николов да е съзнавал факта на прием на веществата, риска от повлияването му от тях и риска, който е могъл да създаде за останалите участници в движението. На този етап липсват доказателства за невменяемост на обвиняемия и може да се приеме, че е вероятно психично здрав и  се е отнасял с безразличие към настъпването на общественоопасните последици. Имал е обективната възможност да възприеме опасността на пътя, да прецени последиците от скоростта, насоката на движение, но въпреки всичко данните на свидетелите сочат, че с увереност е продължил движението си към автомобила на пострадалия, напълно игнонирайки червения светофар„.

Мина Мумджиева отчете чистото съдебно минало и добрите характеристични данни, но прие, че няма гаранции, че дори и под „домашен арест“ Кристиан Николов би могъл да се въздържа от употребата на упойващи вещества, което го прави потенциално опасен. Прието бе също, че на този етап е обоснована и опасност от укриване заради „трайната връзка с друга държава (Германия), където провежда своето обучение“.

Определението не е окончателно, при оспорване пред Софийския апелативен съд делото там ще е на 30 април.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.