Последни новини
Home / Избрано /    Петър Обретенов: Фармацевтите протестират срещу произвола, но за кого бие камбаната, колеги юристи?!

   Петър Обретенов: Фармацевтите протестират срещу произвола, но за кого бие камбаната, колеги юристи?!

Defakto.bg

Петър Обретенов, юрист

Българският фармацевтичен съюз ( БФС)  излезе с публична декларация по повод обвинението  срещу нейния председател проф. Асена Стоименова  по чл.326, ал.1 от НК, „ във връзка със серия изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение”. Той е сезирал председателя на Европейския парламент и ресорните подкомитет по човешките права и комитет по околна среда, обществено здраве и храни за повдигнатото от прокуратурата обвинение. В декларацията и уведомителното писмо се посочва, че изявленията на проф. Стоименова не са фалшива новина, а експертно мнение, което се споделя и от председателя на Световната здравна организация. Реакция последва и от фармацевтичната група на ЕС като изрично се подчертава, че изявленията на проф. Стоименова не са „ фалшива аларма”. Реагираха и среди извън професионалната гилдия на фармацевтите.  От асоциацията на европейските журналисти – България също остро възразиха: повдигнатото обвинение и определената гаранция от 20 000 лв. определено имат репресивен характер „ и целят „да накажат” този, който се е осмелил да изкаже собственото си мнение, което може да се разминава с основната властова линия”. Те имат „ смразяващ ефект” не само към експертите, които в бъдеще могат да изкажат критика, но и към журналистите и медиите”. Появиха се и други реакции на възмущение на отделни блогъри. Показателно е, че липсват хвалебствени изяви в подкрепа на действията на прокуратурата, на каквито сме свидетели при други нейни акции.

Самата проф. Асена Стоименова заяви: „ Недоумявам как прокуратурата приравни експертно мнение с фалшив сигнал  за взрив”.

На този фон не може да не прави впечатление твърде малобройните, спорадични изяви на някои юристи и пълното отсъствие на незабавна, остра реакция на юридическата общност, като цяло, както и на отделни нейни съсловни организации. Липсват и аргументирани юридически анализи от водещи специалисти по наказателно право за законосъобразността на повдигнатото обвинение и определената мярка за неотклонение.

А това обвинение и взетата мярка за неотклонение не са от характера на тези многобройни, тривиални актове, които един най – нисш по ранг прокурор взема в процеса на ежедневната си дейност, на които можем да не обърнем внимание с обяснението, че то подлежи на проверка от няколко инстанции и не заслужава вниманието на сериозни юристи.

Трябваше ли да дочакаме една съсловна организация като БФС – съвсем далеч от проблемите на правото –  да удари тревожно камбана: „ Считаме, че „ уликите”, твърденията за повдигнатото обвинение преминават границите на фармацията, за да стигнат до въпросите за свободата на словото”.

Юристите, а не фармацевтите трябваше първи и незабавно да бият тази камбана, защото след като  чрез  вето на президента и уважаването му от парламента се провали опита да се вкара в текста на чл. 326 от НК допълнение, което даваше възможност за наказателно преследване на всякакви критични мнения по време на извънредното положение, сега,  „ през задната врата”, се пробва да се реанимира този отменен текст.

Обвинението по чл.326, ал.1 от НК е не просто незаконосъобразно прилагане на тази норма, а юридическо изнасилване на текста, чрез разширяване на неговия обем за случаи непредвидени в него. Той е пределно ясен и ограничен по обхват до „ неверни повиквания и заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога”, но не и за медийни изяви или публикации. В цялата съдебна практика от създаването на текста през 1982 г. не ще намерите нито един случай по него да е подведен български гражданин за негова медийна изява будеща „ неоснователна тревога”, даже и в тоталитарно време. Съвсем основателно е недоумението на проф. Стоименова как прокуратурата може да приравни едно експертно мнение със фалшив сигнал за бомба. Този лаически довод има точна правна характеристика: прилагане на наказателноправна норма по аналогия. На положителния отговор за допустимостта на този метод на тълкуване един студент би бил направо скъсан, даже и да е отговорил на другите му зададени въпроси. Принципът на законоустановеност на престъпленията не търпи изключения.

Нарушаването на този основен принцип в правото, иманентен за правовата държава, трябваше и трябва да намери твърд отпор от страна на юридическата общност. Не е обикновено закононарушение, а произвол.  Камбаната оглушително бие за нас,  колеги юристи!

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.