Последни новини
Home / Избрано /    Петър Обретенов: Фармацевтите протестират срещу произвола, но за кого бие камбаната, колеги юристи?!

   Петър Обретенов: Фармацевтите протестират срещу произвола, но за кого бие камбаната, колеги юристи?!

Defakto.bg

Петър Обретенов, юрист

Българският фармацевтичен съюз ( БФС)  излезе с публична декларация по повод обвинението  срещу нейния председател проф. Асена Стоименова  по чл.326, ал.1 от НК, „ във връзка със серия изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение”. Той е сезирал председателя на Европейския парламент и ресорните подкомитет по човешките права и комитет по околна среда, обществено здраве и храни за повдигнатото от прокуратурата обвинение. В декларацията и уведомителното писмо се посочва, че изявленията на проф. Стоименова не са фалшива новина, а експертно мнение, което се споделя и от председателя на Световната здравна организация. Реакция последва и от фармацевтичната група на ЕС като изрично се подчертава, че изявленията на проф. Стоименова не са „ фалшива аларма”. Реагираха и среди извън професионалната гилдия на фармацевтите.  От асоциацията на европейските журналисти – България също остро възразиха: повдигнатото обвинение и определената гаранция от 20 000 лв. определено имат репресивен характер „ и целят „да накажат” този, който се е осмелил да изкаже собственото си мнение, което може да се разминава с основната властова линия”. Те имат „ смразяващ ефект” не само към експертите, които в бъдеще могат да изкажат критика, но и към журналистите и медиите”. Появиха се и други реакции на възмущение на отделни блогъри. Показателно е, че липсват хвалебствени изяви в подкрепа на действията на прокуратурата, на каквито сме свидетели при други нейни акции.

Самата проф. Асена Стоименова заяви: „ Недоумявам как прокуратурата приравни експертно мнение с фалшив сигнал  за взрив”.

На този фон не може да не прави впечатление твърде малобройните, спорадични изяви на някои юристи и пълното отсъствие на незабавна, остра реакция на юридическата общност, като цяло, както и на отделни нейни съсловни организации. Липсват и аргументирани юридически анализи от водещи специалисти по наказателно право за законосъобразността на повдигнатото обвинение и определената мярка за неотклонение.

А това обвинение и взетата мярка за неотклонение не са от характера на тези многобройни, тривиални актове, които един най – нисш по ранг прокурор взема в процеса на ежедневната си дейност, на които можем да не обърнем внимание с обяснението, че то подлежи на проверка от няколко инстанции и не заслужава вниманието на сериозни юристи.

Трябваше ли да дочакаме една съсловна организация като БФС – съвсем далеч от проблемите на правото –  да удари тревожно камбана: „ Считаме, че „ уликите”, твърденията за повдигнатото обвинение преминават границите на фармацията, за да стигнат до въпросите за свободата на словото”.

Юристите, а не фармацевтите трябваше първи и незабавно да бият тази камбана, защото след като  чрез  вето на президента и уважаването му от парламента се провали опита да се вкара в текста на чл. 326 от НК допълнение, което даваше възможност за наказателно преследване на всякакви критични мнения по време на извънредното положение, сега,  „ през задната врата”, се пробва да се реанимира този отменен текст.

Обвинението по чл.326, ал.1 от НК е не просто незаконосъобразно прилагане на тази норма, а юридическо изнасилване на текста, чрез разширяване на неговия обем за случаи непредвидени в него. Той е пределно ясен и ограничен по обхват до „ неверни повиквания и заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога”, но не и за медийни изяви или публикации. В цялата съдебна практика от създаването на текста през 1982 г. не ще намерите нито един случай по него да е подведен български гражданин за негова медийна изява будеща „ неоснователна тревога”, даже и в тоталитарно време. Съвсем основателно е недоумението на проф. Стоименова как прокуратурата може да приравни едно експертно мнение със фалшив сигнал за бомба. Този лаически довод има точна правна характеристика: прилагане на наказателноправна норма по аналогия. На положителния отговор за допустимостта на този метод на тълкуване един студент би бил направо скъсан, даже и да е отговорил на другите му зададени въпроси. Принципът на законоустановеност на престъпленията не търпи изключения.

Нарушаването на този основен принцип в правото, иманентен за правовата държава, трябваше и трябва да намери твърд отпор от страна на юридическата общност. Не е обикновено закононарушение, а произвол.  Камбаната оглушително бие за нас,  колеги юристи!

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.