Последни новини
Home / Законът / Софийският районен съд отмени паричната гаранция на проф. Асена Стоименова

Софийският районен съд отмени паричната гаранция на проф. Асена Стоименова

Defakto.bg

Софийският районен съд отмени наложената на Асена Стоименова мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 20 000 лева. Така председателят на Българския фармацевтичен съюз остава без мярка за неотклонение. Определението е окончателно.

Както е известно, на 10 април проф. Стоименова бе обвинена, задето със свои изявления събудила „неоснователна тревога у гражданите във връзка с извънредното положение“ заради интервюта, в които предупреди за вероятност от недостиг на определени лекарства по време на пандемията и необходимостта от гъвкавост на законодателството. Това, според Софийската районна прокуратура, е престъпление по чл. 326, ал. 1 от Наказателния кодекс (предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога). За обвинението съобщи и прокурорският пресцентър.

То предизвика обществен скандал, а адвокат Михаил Екимджиев нарече обвиняването заради публично изказано експертно мнение „откровена злоупотреба с власт“. „За кого бие камбаната, колеги юристи?„, попита днес от страниците на Де факто и дългогодишният  юрист Петър Обретенов.

Софийският районен съд се е произнесъл днес в закрито заседание, както е по закон – чл. 61 НПК предвижда, че делото се разглежда незабавно в закрито заседание и определението е окончателно. От съда обаче не обявиха мотивите за отмяната на наложената мярка, позовавайки се на „закритостта“. Но и при закрито заседание, съдебният акт не може да е „таен“, защото правосъдието у нас, все още, и при извънредно положение дори, е публично. И оповестяването му хич, ама никак не зависи от волята на прокуратурата, защото днес се чуха и подобни покани – да се пита ПРБ! А прокуратурата, от своя страна, нетипично, мълчи.

Проф.  Стоименова е оставена без мярка за неотклонение, тъй като, според съда, няма опасност тя да се укрие, нито да извърши престъпление. Отчетени са също обществената й позиция и семейното положение.

Дали онова, за което е обвинена, е престъпление, СРС не е коментирал – производството било на много ранен етап.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.