Последни новини
Home / Законът / Административните съдилища ще останат с „уязвимата“ система за разпределение на дела, не са включени в ЕИСС. Засега

Административните съдилища ще останат с „уязвимата“ система за разпределение на дела, не са включени в ЕИСС. Засега

Defakto.bg

Кадровиците се караха за условия и цени на офертите за поддръжката

Показателен дебат за „уязвимата“ система за случайно разпределение на съдилищата проведе днес Пленумът на ВСС.

Първо се разбра, че осъществилата външния одит върху сигурността й фирма АМАТАС е изготвила резюме на доклада си, изпратила го е късно вчера и днес представляващият ВСС Боян Магдалинчев се кани да го публикува на страницата на ВСС.

Но нататък стана интересно. Както е известно, в заседанието, в което на закрито обсъди доклада, Пленумът реши да се обяви обществена поръчка за отстраняване на уязвимостите на системата, както и да се прекрати договора с разработчика й Смарт Системс за извънгаранционна поддръжка. И днес ресорната комисия на ВСС, оглавявана от Калина Чапкънова, предложи предмета на обществената поръчка да се допълни и с извънгаранционна поддръжка. Защото е логично фирмата, отстранила „слабите места“ после и да я поддържа. Другото предложение бе да се отправи покана за оферти по ЗОП.

Тук първо изникна въпросът за срока на такъв един договор. Имаше два варианта – до внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) или до края на годината.

Даниела Марчева изтъкна, че сегашната система би трябвало да се ползва от административните съдилища и след внедряването на ЕИСС, модул от която ще е  разпределението на делата. Затова е много важно действащата система да бъде направена сигурна.

Други подробности нямаше, но преглед на аналите напомни, че действително в предния ВСС по предложение на Георги Колев Върховният административен съд и административните съдилища останаха извън заданието за Единната информационна система на съдилищата.

Днес Боян Магдалинчев обяви, че, доколкото знае, сегашният председател Георги Чолаков прави постъпки административните съдилища да влязат в ЕИСС, но не знае докъде е стигнал.

Друг сюжет вкара Атанаска Дишева. Тя предложи на участниците в новата обществена поръчка да не се дава достъп до одитния доклад относно „чувствителната информация за уязвимостите на системата“, защото, както твърди мнозинството, съдържанието му дава възможност да се проникне в системата.

Боян Новански скочи: Вие явно не разбирате как се осъществява достъпът до системата, трябва да имате ай пи адрес… Има и досъдебно производство! И обвини Дишева, че обезсмисля  задачата за фирмата, която ще отстранява нередностите.

Драгомир Кояджиков пък се обяви категорично против като критерий за избор на офертите да се поставя „най-ниска ценова оферта“. Защото било важно да са професионалисти, а не да са най-евтините.

Главният секретар на ВСС Васил Пеловски се опита да обясни, че критерият най-ниска цена е заложен, защото нямат друг критерий за оценяване. Защото – не може да се залага професионален опит, защото ще е ограничаване по ЗОП, нито нещо друго. Добави, че могат да заложат само професионален опит и наличие на различни специалисти, но не е сигурен доколко е адекватно.

Кояджиков иронизира, отново за цената: „Смарт Системс от години ни поддържаха безплатно, дайте пряко да договаряме с тях!“

Калина Чапкънова опита да внесе яснота – ВСС веднъж вече е гласувал цената на извънгаранционната поддръжка и тя не е променена, защото никога не се оспорвало долкото сумата е адекватна и достатъчна за тази поддръжка. Чапкънова напомни и друго – Комисията по информационни технологии навремето бе задала и други критерии, включително за сертификати, но „бяхме обвинени, че въвеждаме прекалено високи изисквания и господата Новански и Кояджиков гласуваха да отпаднат изискванията за сертификати като дискриминационни!“. И още: „Тогава никой не постави въпроса за квалификацията на фирмата, а сега изведнъж се поставя въпрос доколко фирмите, които ще проявят интерес, са достатъчно квалифицирани“.

Боян Новански се ядоса: „Въобще не сте си на мястото като председател на тази комисия! Сложихте сертификати, които няма и Майкрософт!“

Чапкънова отвърна: „Не държа да съм най-добрият ай ти специалист сред юристите, аз съм председател на комисията като правист. Дали съм на мястото си, смятам, че друг ще прецени. Комисията взема решения на базата на консултациите с ай ти експерти, които имат много добра квалификация и ще ви помоля да престанете с конкретни обиди“.

Накрая с 15 „за“ приеха първоначалния проект за офертите, каквото и да е то.

About De Fakto

Проверете също

ВСС избира измежду петима кандидати национален член, негов заместник и помощник в Евроюст

Висшият съдебен съвет предстои да избере национален член от България в Агенцията на Европейския съюз …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.