Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ предлагат „психиатричен затвор“ за дрогирани шофьори, ВМРО – виновните да изтърпяват наказания в моргите

ГЕРБ предлагат „психиатричен затвор“ за дрогирани шофьори, ВМРО – виновните да изтърпяват наказания в моргите

Defakto.bg

Данаил Кирилов:„И без това наказанията са свръхвисоки, но ще предложим тяхното увеличение на абсолютния максимум“

И сега наказанията за пияни и дрогирани шофьори са свръхвисоки, но ще предложим тяхното увеличаване – това заяви пред БНТ правосъдият министър Данаил Кирилов, осведомявайки обществеността, че предстои  поредното кърпене на парче в Наказателния кодекс по повод гибелен случай.

И без това са свръхвисоки наказанията, но ще предложим тяхното увеличение на бих казал на абсолютния максимум“,  довери правосъдният министър. Той  не скри, че допълнително увеличение на наказанията е по  препоръка на премиера Бойко Борисов.

Кирилов уточни, че едно от предложенията на ГЕРБ е, когато обвинението е за престъпление на пътя по непредпазливост, но шофьорът е бил пиян или дрогиран, наказанието в особено тежките случаи да стане от 3 до 12 години затвор, вместо сегашните от 2 до 10 години.

Иновантно е предложението пияните и дрогираните  шофьори да изтърпяват първата година от  наказанието си  под формата на психиатрично лечение.

„Готови сме да предложим на дебат и една нова, специфична мярка, която касае изтърпяване на наказанието. Затворът в този случай да бъде „психиатричен затвор“. Тоест, първата година от изтърпяване на наказанието да бъде в режим на много интензивно психиатрично лечение, защото това са случаи, в които имаме тежки зависимости и очевидно се касае за болестни разстройства“, обясни идеята правосъдният министър.

По думите му, в такива случаи осъдените ще бъдат лекувани в затвора.  Според министъра, преквалифицираното обвинение на Кристиан Николов, предизвикал тежкатата катастрофа,  отнела живота на Милен Цветков, ще издържи в съда.

„Повече от 4 часа юристите от ГЕРБ обсъждахме, единият от проблемите беше квалификацията на този вид деяния, в НК понастоящем има 2 правни норми, които уреждат тези престъпления“, допълни правосъдният министър.  „Поставихме на дебат – когато е употребен алкохол или наркотично вещество, дали това е престъпление по непредпазливост. Разследващите органи са си поставили същия въпрос. Обвинението е променено „при умисъл“. Смятам, че то ще издържи.

Александър Сиди

Междувременно ВМРО внесе  в деловодството на НС проект за промяна на НК в който предлага  по-високи глоби за шофиране след употреба на наркотици и вдигане на минималното наказание за причинена катастрофа от 3 на 5 години в случаите на смърт , предизвикана от шофьори под въздействието на наркотични вещества.

Така на практика отпада възможността за условно осъждане, заяви едни от вносителите, депутатът от ВМРО Александър Сиди:

Особено при такива тежки случаи, като този с вашия колега журналист Милен Цветков, който разтърси цялото общество. Защото в момента, когато долната граница е три години, и при всички адвокатски тактики, които се прилагат за защита, би могло да се случи и то се случва за съжаление в повечето случаи – да се мине под минимума. Тогава се дава условна присъда“, вещо обясни депутатът.

Втора иновация за деня –  когато все пак се наложи условна присъда, виновните лица да полагат общественополезен труд в морги, реанимации и травматологии:

„Вярваме, че ако той прекара някакво време в такива спешни центрове, в интензивни отделения, в морга, това ще нанесе много по-сериозна превенция в главата на този човек, той ще знае какво точно е извършил и се надяваме, че никога няма да посегне към забранени субстанции преди да се качи на колата и да извърши друго ПТП“, каза  Александър Сиди.

Поправките на ВМРО предвиждат и по-високи глоби за превишена скорост –  от 1500 лв. до 3000 лв. вместо сегашната от 500 до 1500.

Към спешното законотворчество се присъедини и  депутатката от „Воля“ Кръстина Таскова.  Тя предлага да се отнема завинаги шофьорската книжка на водачите, които управляват превозно средство с над 0.5 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици. Таскова  предлага също  в чл. 174 от ЗДвП да се  запише, че в тези случаи шофьорите се лишават от правото да управляват МПС, трамвай или самоходна машина и се глобяват с 2000 лева.  Глобата става от 10 000 до 15 000, ако  седнат зад волана с отнета книжка, под въздействието на алкохол или наркотици.

Учените:  Непрекъснатото завишаване на наказателната репресия не решава въпросите за престъпността

Човек трябва много да е чел, преди да предлага и малки промени и много да е мислил, преди да ги приеме

Проф. Пламен Панайотов

Непрекъснатото завишаване на наказателната репресия не решава въпросите за престъпността. Ако това беше вярно, човечеството отдавна щеше да се е справило с нея. Това  заяви през февруари  проф. Пламен Панайотов, ръководител на катедрата „Наказателни науки” в СУ,  по повод представената от Министерството на правосъдието на концепция за  наказателна политика за периода 2020  – 2025 г. Той бе един от експертите работили по нея, а една от важните й  цели  (поне на книга) е да се сложи „Стоп“ пред законотворчеството на „парче“.   Друга важна цел предвижда  да се повиши  ефективността на наказателната репресия, включително чрез по-широко прилагане на алтернативни на лишаването от свобода наказания.

Доц. Ива Пушкарова

Тогава, при обсъждане на документа от юридическата общност,  един от сериозните учени в областта на  наказателната наука, доц. Ива Пушкарова отбеляза:

„В сферата на наказателното право демокрация няма, има компетентност, човек трябва много да е чел, преди да предлага и малки промени и много да е мислил, преди да ги приеме. В науката са известни и промени, довели до ръст на престъпност и политиците, които са ги внесли, са известни. Но не е известно някой да е понесъл отговорност за това.  В момента всички, които сме тук,  сме съгласни с изложените идеи. Но сигурни ли сме, че онези, които ще интервенират, също са съгласни и докога – докато гръмне следващото събитие по медиите?!“

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.