Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ предлагат „психиатричен затвор“ за дрогирани шофьори, ВМРО – виновните да изтърпяват наказания в моргите

ГЕРБ предлагат „психиатричен затвор“ за дрогирани шофьори, ВМРО – виновните да изтърпяват наказания в моргите

Defakto.bg

Данаил Кирилов:“И без това наказанията са свръхвисоки, но ще предложим тяхното увеличение на абсолютния максимум”

И сега наказанията за пияни и дрогирани шофьори са свръхвисоки, но ще предложим тяхното увеличаване – това заяви пред БНТ правосъдият министър Данаил Кирилов, осведомявайки обществеността, че предстои  поредното кърпене на парче в Наказателния кодекс по повод гибелен случай.

И без това са свръхвисоки наказанията, но ще предложим тяхното увеличение на бих казал на абсолютния максимум“,  довери правосъдният министър. Той  не скри, че допълнително увеличение на наказанията е по  препоръка на премиера Бойко Борисов.

Кирилов уточни, че едно от предложенията на ГЕРБ е, когато обвинението е за престъпление на пътя по непредпазливост, но шофьорът е бил пиян или дрогиран, наказанието в особено тежките случаи да стане от 3 до 12 години затвор, вместо сегашните от 2 до 10 години.

Иновантно е предложението пияните и дрогираните  шофьори да изтърпяват първата година от  наказанието си  под формата на психиатрично лечение.

“Готови сме да предложим на дебат и една нова, специфична мярка, която касае изтърпяване на наказанието. Затворът в този случай да бъде „психиатричен затвор“. Тоест, първата година от изтърпяване на наказанието да бъде в режим на много интензивно психиатрично лечение, защото това са случаи, в които имаме тежки зависимости и очевидно се касае за болестни разстройства“, обясни идеята правосъдният министър.

По думите му, в такива случаи осъдените ще бъдат лекувани в затвора.  Според министъра, преквалифицираното обвинение на Кристиан Николов, предизвикал тежкатата катастрофа,  отнела живота на Милен Цветков, ще издържи в съда.

“Повече от 4 часа юристите от ГЕРБ обсъждахме, единият от проблемите беше квалификацията на този вид деяния, в НК понастоящем има 2 правни норми, които уреждат тези престъпления”, допълни правосъдният министър.  “Поставихме на дебат – когато е употребен алкохол или наркотично вещество, дали това е престъпление по непредпазливост. Разследващите органи са си поставили същия въпрос. Обвинението е променено “при умисъл”. Смятам, че то ще издържи.

Александър Сиди

Междувременно ВМРО внесе  в деловодството на НС проект за промяна на НК в който предлага  по-високи глоби за шофиране след употреба на наркотици и вдигане на минималното наказание за причинена катастрофа от 3 на 5 години в случаите на смърт , предизвикана от шофьори под въздействието на наркотични вещества.

Така на практика отпада възможността за условно осъждане, заяви едни от вносителите, депутатът от ВМРО Александър Сиди:

Особено при такива тежки случаи, като този с вашия колега журналист Милен Цветков, който разтърси цялото общество. Защото в момента, когато долната граница е три години, и при всички адвокатски тактики, които се прилагат за защита, би могло да се случи и то се случва за съжаление в повечето случаи – да се мине под минимума. Тогава се дава условна присъда“, вещо обясни депутатът.

Втора иновация за деня –  когато все пак се наложи условна присъда, виновните лица да полагат общественополезен труд в морги, реанимации и травматологии:

“Вярваме, че ако той прекара някакво време в такива спешни центрове, в интензивни отделения, в морга, това ще нанесе много по-сериозна превенция в главата на този човек, той ще знае какво точно е извършил и се надяваме, че никога няма да посегне към забранени субстанции преди да се качи на колата и да извърши друго ПТП“, каза  Александър Сиди.

Поправките на ВМРО предвиждат и по-високи глоби за превишена скорост –  от 1500 лв. до 3000 лв. вместо сегашната от 500 до 1500.

Към спешното законотворчество се присъедини и  депутатката от „Воля“ Кръстина Таскова.  Тя предлага да се отнема завинаги шофьорската книжка на водачите, които управляват превозно средство с над 0.5 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици. Таскова  предлага също  в чл. 174 от ЗДвП да се  запише, че в тези случаи шофьорите се лишават от правото да управляват МПС, трамвай или самоходна машина и се глобяват с 2000 лева.  Глобата става от 10 000 до 15 000, ако  седнат зад волана с отнета книжка, под въздействието на алкохол или наркотици.

Учените:  Непрекъснатото завишаване на наказателната репресия не решава въпросите за престъпността

Човек трябва много да е чел, преди да предлага и малки промени и много да е мислил, преди да ги приеме

Проф. Пламен Панайотов

Непрекъснатото завишаване на наказателната репресия не решава въпросите за престъпността. Ако това беше вярно, човечеството отдавна щеше да се е справило с нея. Това  заяви през февруари  проф. Пламен Панайотов, ръководител на катедрата „Наказателни науки” в СУ,  по повод представената от Министерството на правосъдието на концепция за  наказателна политика за периода 2020  – 2025 г. Той бе един от експертите работили по нея, а една от важните й  цели  (поне на книга) е да се сложи “Стоп” пред законотворчеството на “парче”.   Друга важна цел предвижда  да се повиши  ефективността на наказателната репресия, включително чрез по-широко прилагане на алтернативни на лишаването от свобода наказания.

Доц. Ива Пушкарова

Тогава, при обсъждане на документа от юридическата общност,  един от сериозните учени в областта на  наказателната наука, доц. Ива Пушкарова отбеляза:

“В сферата на наказателното право демокрация няма, има компетентност, човек трябва много да е чел, преди да предлага и малки промени и много да е мислил, преди да ги приеме. В науката са известни и промени, довели до ръст на престъпност и политиците, които са ги внесли, са известни. Но не е известно някой да е понесъл отговорност за това.  В момента всички, които сме тук,  сме съгласни с изложените идеи. Но сигурни ли сме, че онези, които ще интервенират, също са съгласни и докога – докато гръмне следващото събитие по медиите?!”

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.