Последни новини
Home / Законът / И омбудсманът настоява: Гражданите да платят за парно след преизчисление на мартенските сметки

И омбудсманът настоява: Гражданите да платят за парно след преизчисление на мартенските сметки

Defakto.bg

По повод десетки жалби на граждани за неоснователно завишени сметки за м. март 2020 г., начислени от „Топлофикация София“ ЕАД, омбудсманът  Диана Ковачева е настояла в писмо до  председателя на КЕВР,  регулаторът да създаде  възможност за отлагане на плащанията за м. март, докато сметките бъдат изчислени правилно.

Рязкото увеличение на мартенските сметки за топлинна енергия е некоректно и неразбираемо и предвид факта, че сметките през отоплителния период са прогнозни – на база потребено количество топлинна енергия за отопление за предходния отчетен период“, казва Диана  Ковачева.

„Очаквам от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде извършена обективна и безпристрастна проверка, както и да ме уведомите за резултатите от нея“, пише омбудсманът и допълва, че „с оглед правомощията на омбудсмана отправям препоръка да информирате по ясен и разбираем начин обществеността за направените констатации, като при установяване на нарушения на нормативната уредба, касаеща формирането на задълженията за топлинна енергия, да предприемете незабавни действия за недопускане в бъдеще на подобни случаи“.

Вчера бившият омбудсман Мая Манолова апелира за шестмесечна отсрочка за плащане на сметките към топлофикациите,  докато траят проверките и „преизчисляването им с обещаното от премиера намаление.“  Тя настоя правителството да провери защо в сметките за парно не е отразено намалението с 40 % на газа. “ След обещанието на премиера Борисов на 3 март, че газът пада с 40 % от 5 август 2019 г., то вече втори месец очакваме спад и в сметките за парно. Но това не се случва, а вече пристигат новите сметки за март и там увеличението, което виждат гражданите, е над 40 %.“, каза Манолова.

По повод съобщенията за завишени сметки, Върховна административна  прокуратура в сряда обърна внимание на КЕВР да не допуска по-високи цени на топлинната и електрическата енергия.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.