Последни новини
Home / Избрано / КНСБ до Горанов: Защо физическите лица са поставени под риск от К-19, вместо да плащат данъци до 30 юни?!

КНСБ до Горанов: Защо физическите лица са поставени под риск от К-19, вместо да плащат данъци до 30 юни?!

Defakto.bg
Пламен Димитров, председател на КНСБ

Защо срокът за подаване на декларации за доходите и плащането на данъка от всички физически лица не бе удължен също до 30 юни тази година, а това бе направено само за еднолични търговци и земеделски стопани, избрали да се облагат като такива.

Този въпрос поставя КНСБ в писмо до финансовия министър Владислав Горанов по повод  направените разяснения от НАП за разпоредби от закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Срокът  за подаване на декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ от физически лица за доходи от трудови отношения, наеми и др. също следва да се отложи до 30.06.2020 г., заявява  конфедерацията.  “ Оставяме със съмнения дали предвид изолацията и усложнената ситуация е правилно гражданите да се налага да посещават гишета в ТДА и пощенски служби, за да подават декларации и плащат данъци.  Вземаме предвид, че не всички имат възможност да направят това чрез онлайн подаване на декларации и електронно изплащане на дължимите суми. За всички, които не могат да го направят, а и за служителите, които ще ги обслужат, това е поемане на ненужен риск„, сочат експертите на синдиката.

Преди ден Националната агенция по приходите публикува ново становище с разяснения за сроковете.  От него става ясно, че подаването на декларации за доходите на физически лица и плащането на данъка върху общата годишна данъчна основа трябва да стане до 30 април.  В същия срок е необходимо да се декларират и внесат окончателните осигурителни вноски за 2019 г.

Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни 2020 г.  Ако желаят да ползват отстъпка от 5%  върху данъка си за довнасяне, тези лица следва да подадат годишната си декларация и да внесат дължимия по нея данък в срок до 1 юни.  Също до края на юни е срокът, в който едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски.  Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация образец  № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. Срокът за годишно изравняване на осигурителните вноски за  физическите лица обаче остава непроменен – 30 април, напомнят от синдиката.

Искания за равно третиране през периода на извънредното положение постави пред правителството и гилдията на адвокатите.  Те поискаха за времето, в което адвокатите са лишени от възможност да упражняват професията си, държавата да предостави адекватни компенсации, изразяващи се в отложени срокове за подаване на данъчни декларации до 30.06. 2020г и за внасяне на дължимите данъци и осигуровки до 30.09.2020г, така както е отложен срока за деклариране и плащане на други правни субекти. И не само. Напомниха на финансивия министър, че не са „маргинали „, защото адвокатската общност внася значителен процент данъци и осигуравки във фиска. 

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) образува производство  за определението  „маргинали“, използвано от  Владислав Горанов, за да обясни изключването на самоосигуяващите се от мерките на правителството заради К-19. 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС отмени наказание на следователя Бойко Атанасов за изказано мнение, че борба с корупцията у нас няма

Върховният административен съд  отмени наложеното от  Прокурорската колегия (ПК) наказание на следователя Бойко Атанасов, който …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.