Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Нено Димов под „домашен арест“

Окончателно: Нено Димов под „домашен арест“

Defakto.bg

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов напуска килията под „домашен арест“. Това окончателно определи днес апелативният специализиран съд. След негоото произнасяне замяната на мерките за неотклонение трябва да стане факт.

На 15 април на съдия Елена Попова от специализирания съд постанови „домашен арест“, като се позова на липсваща опасност от укриване (каквато и първоначално не е установявана конкретно спрямо Нено Димов) и прие „много нисък интензитет на реалната опасност от извършване на престъпление“. Че втората опасност не е съвсем отпаднала бе мотивирано с факта, че още няма експертиза за твърдяната от обвинението щета. По време на заседанието на специализирания съд е обсъждано също както здравето на арестанта, така и нуждата някой да се грижи за възрастната му майка, особено по време на пандемия.

Както е известно Димов бе арестуван като действащ министър през януари, веднага след което даде оставка и тя мълниеносно бе приета. Обвинението му е тежък случай на безстопанственост, довел и до водната криза в Перник – конкретно разрешаваното ползване на води от язовир „Студена“ за „Стомана“ и „Топлофикация“ – Перник. Защитата твърди, че щета няма, тъй като разрешенията са били законосъобразни, а водата – ползвана по предназначение.

Веднага след определението на специализирания съд прокуратурата обяви, че ще го протестира.

Любопитен факт е, че пред първоистанционния съд обвинителят Ангел Кънев, зам.-шеф на специализираната прокуратура, изтъква, че мярката за неотклонение все пак не бива да се превръща в наказание за лица или членове на семейството на обвиняемия. И алтернативно моли за „домашен арест“.

Но после отново прокурор Кънев е написал и подал протеста, в който се настоява Нено Димов да остане задържан под стража.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.