Последни новини
Home / Законът / Спор може ли съдебната власт да приема дарения, включително от тестове за COVID-19

Спор може ли съдебната власт да приема дарения, включително от тестове за COVID-19

Defakto.bg

Мнозинството във ВСС реши, че може

Дебат в Пленума на ВСС имаше днес и за възможността да се правят дарения на съдебната власт и най-вече ВСС да указва и препоръчва на магистрати и служители да се възползват от тях. Въпросът принципно бе поставен от кадровици, но не получи ясен отговор. От решението на мнозинството обаче се разбра, че той очевидно е утвърдителен – може!

Поводът бе „писмо от управителя на УМБАЛ Софиямед относно стартирала кампания за изследване на магистрати и съдебни служители за новия коронавирус COVID-19“.

Вносителят Боян Магдалинчев поясни – става дума за писмо от управителя на болница „Софиямед“ Йордан Пелев за стартирала кампания за изследване на магистрати и съдебни служители за коронавирус, за които са осигурени 5 000 броя бързи тестове. Каза също и че кампанията е на веригата частни болници, като има в Пловдив, Бургас, Пазарджик, Велинград и Пещера. Както и че идеята е ВСС да укаже и препоръча на магистратите и служителите да се възползват и да направят заявки за тестване.

Олга Керелска бе скептична и обяви, че вижда „елемент на пиар и това ме смущава“. Попита къщо и как ще се тестват магистратите и служителите от останалите градове, където няма болници от веригата. Разбра се, че бил воден разговор с лечебни заведения в останалите градове за прехвърляне на тестове и там, ако има заявки.

Севдалин Мавров зададе важен въпрос: Как ще бъдат платени тестовете?

Магдалинчев отвърна, че са безплатни за системата, осигурени са от веригата. А дали и на тях са дарени или са ги осигурили сами, не знаел. По-късно уточни – осигурени са от собствениците на „Булфарма“ (притежател на групата частни болници).

Атанаска Дишева постави принципно питане: „Давам си сметка колко е важно изследването за антитела, което прави този бърз тест. Но за мен е смущаващо да приемем дарение, каквато възможност няма по Закона за съдебната власт. Безвъзмездсоното предоставяне на тестове е дарение на органи на съдебната власт. Единствената възможност, която открих в ЗСВ за даряване е за Националния институт на правосъдието. Не поставяме ли магистратите в конфликт на интереси по отношение на тези търговски дружества, на лицето, извършващо дарението? Не ме разбирайте неправилно – бързият тест струва между 39 и 40 лева, всеки магистрат и съдебен служител може да направи такъв разход, а разходите могат да се поемат и от бюджета. Имаме и дарителската сметка, която също можем да използваме за това, целите са същите, а не най-общо да ги предоставим на МЗ. В изпълнение на какво правомощие Пленумът на ВСС ще укаже и насърчи магистратите да получат дарение, което не им се следва?“. Заключи, че не се бърка в личната преценка на всеки магистрат, но е против институционалното насърчение.

Боян Магдалинчев отговори, че проблемът не е в стойността на тестовете, а в това, че ги няма.

Боряна Димитрова посочи, че магистратите и служитеите в системата не са 5 000, а далеч повече (над 14 000) и какво ще се направи за онези, за които въпросните тестове не стигнат.

Разбра се, че ще се направи нещо, но когато се видят точните параметри.

С 14 „за“ дарението бе прието.

 

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.