Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС задължи Ryanair да посочва пълната цена на билетите си в офертите на своя уебсайт

Съдът на ЕС задължи Ryanair да посочва пълната цена на билетите си в офертите на своя уебсайт

Defakto.bg

Въздушните превозвачи трябва да посочат пълното съдържание на ценовите оферти в интернет,  ДДС върху националните полети, както и разходите за плащане от кредитна карта.  Това обяви Съдът на Европейския съюз (СЕС) в четвъртък. Така  бе решен един отдавнашен спор между италианската антимонополна агенция (AGCM) и Ryanair и   самолетната компания вече е  длъжна по посочва  пълната цена на билетите си в офертите на своя уебсайт.

Решението идва след като  през 2011 г. италианската антимонополна агенция (AGCM) глоби Ryanair за нелоялна търговска практика, тъй като се  рекламира с цени, които не включват стойността на данъка върху вътрешните полети, както и таксите за чекиране и за плащания с кредитна карта.  Според AGCM всички тези разходи са неизбежни за пътниците и трябва да бъдат посочени още преди започването на процеса по резервиране на билет за даден полет.  Ryanair оспори наложената глоба пред  италианските административни съдилища, а  след като  спорът  стигна до Върховния съд на Италия, той се обърна с питане по същество към Съда на ЕС   – дали според  Правилника за експлоатация на въздушните услуги 1 , въпросните ценови елементи са неизбежни и предвидими и трябва да бъдат  бъдат включени в публикуването на офертата .

Решението на съдиите в Люксембург е, че Ryanair трябва да показва още в първоначалното си предложение  всички неизбежни и предвидими такси и допълнителни разходи. А всички такси, които биха могли да увеличат крайната цена, но за които клиентът няма проблем да откаже да ги плати, могат да бъдат представени на потребители и след началото на процеса по резервиране.

Таксите за чекиране също вече трябва да са ясно описани, освен ако няма поне една възможност за безплатно чекиране.

Миналата  година Италия глоби Ryanair и Wizz Air с 3 млн. евро заради политиката им за заплащане на кабинния багаж. Италианският антитръстов регулатор заяви, че повечето пътници се очаква да пътуват с по-голяма ръчна чанта и че чрез налагането на допълнително плащане между 5 и 25 евро авиокомпаниите са повишили цените на билетите по „непрозрачен“ начин.

1 Регламент (ЕО) № 1008/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 24 септември 2008 г. за установяване на правила
общини за експлоатация на въздушни услуги в Общността (ОВ 2008 г., L 293, стр. 3).
2 Решения от 6 юли 2017 г. по дело C-290/16, Air Berlin (съобщение за печата № 75/17) от 18 септември 2014 г. по дело C-487/12, Vueling Airlines (съобщение за печата № 127/14) и от 19 юли 2012 г. по дело C-112/11, ebookers.com Deutschland (съобщение за печатането №105 / 12).

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.