Последни новини
Home / Законът / Кандидат за младши съдия отива на съд, представил неистински препоръки

Кандидат за младши съдия отива на съд, представил неистински препоръки

Defakto.bg

Кандидат за младши съдия е предаден на съд за документно престъпление. В обявен през 2019 г. конкурс за „младши“ той е представил неистински препоръки, става ясно от съобщение на Софийската районна прокуратура.

Обвинението срещу неуспелия кандидат е по чл. 316 от Наказателния кодекс.

За да бъдат допуснати до конкурс за „младши“ дипломираните юристи трябва да приложат ред документи, сред които автобиография, нотариално заверени копия от диплома и удостоверение за придобита юридическа правоспособност, както и поне две препоръки от преподаватели, магистрати, адвокати или други юристи, при които са били на стаж. Без тези документи не могат да кандидатстват за влизане в съдебната власт.

Съобщението:

Днес, 24.04.2020г., Софийска районна прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Емил И. за това, че съзнателно се е ползвал от неистински частни документи – препоръка, на която е придаден вид, че е подписана от адвокат Ж.И. и препоръка, на която е придаден вид, че е подписана от главен юрисконсулт Л.П., като е представил документите към заявление за участие в конкурс за младши съдии, за да докаже пред Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, че има право да участва в обявен конкурс за младши съдии, като от Емил И. за самото съставяне на документите не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл.316, вр.чл.309, ал.1 от НК.

Към 2019г. обвиняемият Емил И. решил да участва в обявен конкурс за заемане на длъжността „младши съдия”. За целта, към заявление за участие в конкурса, Емил И. следвало да приложи набор от документи, между които и най-малко две препоръки от преподаватели по правни науки, съдии, прокурори, следователи или други юристи, при които е проведен стажът за придобиване на юридическа правоспособност. В тази връзка, Емил И. решил да се обърне към свои познати Л.П. и Ж.И. По молба на обвиняемия, Л.П. – главен юрисконсулт, написал препоръка на Емил И. за участие в конкурс за младши съдии, подписал същата и му я предоставил. Отправяйки същата молба и към адвокат Ж.И., последният категорично отказал да даде препоръка на обвиняемия. Независимо от категоричния отказ от страна на Ж.И. да състави поискания от Емил И. документ, както и наличието на съставен такъв от Л.П., по неустановен начин обвиняемият се сдобил с неистински документи – два броя препоръки, на които бил придаден вид, че са съставени от Л.П. и Ж.И. Така съставените неистински частни документи били представени от обвиняемия на 13.02.2019г. в сградата на Висш съдебен съвет и приложени от обвиняемия към подаденото от него заявление за участие в конкурс за заемане на длъжността „младши съдия”.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.