Последни новини
Home / Законът / Кандидат за младши съдия отива на съд, представил неистински препоръки

Кандидат за младши съдия отива на съд, представил неистински препоръки

Defakto.bg

Кандидат за младши съдия е предаден на съд за документно престъпление. В обявен през 2019 г. конкурс за “младши” той е представил неистински препоръки, става ясно от съобщение на Софийската районна прокуратура.

Обвинението срещу неуспелия кандидат е по чл. 316 от Наказателния кодекс.

За да бъдат допуснати до конкурс за “младши” дипломираните юристи трябва да приложат ред документи, сред които автобиография, нотариално заверени копия от диплома и удостоверение за придобита юридическа правоспособност, както и поне две препоръки от преподаватели, магистрати, адвокати или други юристи, при които са били на стаж. Без тези документи не могат да кандидатстват за влизане в съдебната власт.

Съобщението:

Днес, 24.04.2020г., Софийска районна прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Емил И. за това, че съзнателно се е ползвал от неистински частни документи – препоръка, на която е придаден вид, че е подписана от адвокат Ж.И. и препоръка, на която е придаден вид, че е подписана от главен юрисконсулт Л.П., като е представил документите към заявление за участие в конкурс за младши съдии, за да докаже пред Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, че има право да участва в обявен конкурс за младши съдии, като от Емил И. за самото съставяне на документите не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл.316, вр.чл.309, ал.1 от НК.

Към 2019г. обвиняемият Емил И. решил да участва в обявен конкурс за заемане на длъжността „младши съдия”. За целта, към заявление за участие в конкурса, Емил И. следвало да приложи набор от документи, между които и най-малко две препоръки от преподаватели по правни науки, съдии, прокурори, следователи или други юристи, при които е проведен стажът за придобиване на юридическа правоспособност. В тази връзка, Емил И. решил да се обърне към свои познати Л.П. и Ж.И. По молба на обвиняемия, Л.П. – главен юрисконсулт, написал препоръка на Емил И. за участие в конкурс за младши съдии, подписал същата и му я предоставил. Отправяйки същата молба и към адвокат Ж.И., последният категорично отказал да даде препоръка на обвиняемия. Независимо от категоричния отказ от страна на Ж.И. да състави поискания от Емил И. документ, както и наличието на съставен такъв от Л.П., по неустановен начин обвиняемият се сдобил с неистински документи – два броя препоръки, на които бил придаден вид, че са съставени от Л.П. и Ж.И. Така съставените неистински частни документи били представени от обвиняемия на 13.02.2019г. в сградата на Висш съдебен съвет и приложени от обвиняемия към подаденото от него заявление за участие в конкурс за заемане на длъжността „младши съдия”.

About De Fakto

Проверете също

Гаранция от 40 000 лева за граничен полицай, обвинен за подкуп, постанови Апелативният специализиран съд

Задържаният през юни по обвинение за участие в престъпен сговор за “смачкване” на разследвания за …

Очаквано: КС прекрати делото за комисията “Десислава Атанасова”, от която управляващите “навреме” се отказаха

Очаквано, КС единодушно прекрати делото за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.