Последни новини
Home / Законът / Михаил Екимджиев: Трябва да ценим добрите усилия на държавата заради К-19, но не и злоупотребата с наши права

Михаил Екимджиев: Трябва да ценим добрите усилия на държавата заради К-19, но не и злоупотребата с наши права

Defakto.bg

„Там където усещаме, че има държава в добрия смисъл на думата — като институционална грижа, закрила, солидарност и организация, ние трябва по достойнство да оценим тези усилия и резултати.  Това заяви адвокат Михаил Екимджиев пред Инициатива #ПраваПоВремеНаКриза , в която  юристи и специалисти от различни области проследяват и коментират спазват ли се стандартите за  човешки права по време на пандемията COVID-19

За съжаление, има и опити за злоупотреба с наши права и тези опити ги виждам в действията на прокуратурата, заяви адвокат Екимджиев.  Тя възкреси един мъртъв текст от Наказателния кодекс — чл. 326, който предвижда наказателна отговорност за неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, и започна да го прилага спрямо хора, които упражняват свободата си на слово, правото да изразяват мнение. Да, тази информация е критична към властите и към някои техни мерки, но в никакъв случай извънредното положение не налага и не предполага в такава степен правото на изразяване да бъде ограничавано, категоричен е юристът.

Извънредното положение налага и допуска само онези мерки, които са необходими, пропорционални на повода за въвеждане на такова положение в страната, поясни той. Не такъв пример е обаче повдигнатото обвинение на  проф. Асена Стоименова заради изказано  мнение, че има опасност от криза на лекарства.  Не е такъв пример и  случаят с пловдивските лекари от болницата „Свети Мина“,  обявили, че липсват предпазни средства за медицинския персонал  и др. Такива мнения може да са неприятни за слуха на управляващите, но не са неверни, акцентира Екимджиев.

Самото изказване на  проф. Стоименова  беше сигнал за държавата да вземе мерки и да предотврати недосгиа на лекарства, но  прокуратурата й повдигна обвинение и  наложи гаранция от  20 000 лв.  При пловдивските лекари вместо да бъде потърсена отговорност за липсващите предпазни средства, прокуратурата избра да сплаши лекарите, като  ги задължи да подпишат протоколи, че повече няма да оповестяват опасни проблеми.  Това по плашещ начин се свързва с някои публични изяви на властите, каза адвокатът и припомни изявлението на зам. председателя на ДПС Йордан Цонев, който в „Панорама“ заяви, че  свободата на словото трябва да бъде ограничено в извънредно положение. Главният прокурор пък в свои интервюта последователно застъпва  тезата, че се  намираме в ситуация като на война и затова някои права,  трябва да бъдат  ограничавани.

Държа да направя разлика, че извънредното положение, предизвикано от пандемия съществено се различава от военното положение. Във военно положение  е допустимо ограничаването на правото на информация,  защото една война може да бъде спечелена и от пропаганда, и от дезинформация.  Съвсем различна е ситуацията в епидимична обстановка – в този случай  информация  може да бъде полезна и на обществото,  и на държавата,  за да бъдат взети оптимални мерки за съхраняване на живота и здравето на хората“,  заяви   Екимджиев, подчертавайки, че в  подобни на описаните ситуации прокуратурата е злоупотребява с  властта си.

Според него, въпреки някои отклонения (повече във формата отколкото в съдържанието), държавата,  в лицето на изпълнителната власт и щаба, се справя: „Опасността е в това извънредното положение да се хареса на хората с власт. Все пак, аз бих искал да насоча вниманието повече към добрата възможност, ползвайки онова китайско клише, че всяка криза е нова възможност.  Имаме е уникален шанс да се учреди липсващото до момента доверие между гражданското общество и държавата. Защото досега тя някак все ни е противостояла.  „Разбира се, експертната оценка, включващата хуманитарни, икономически, правозащитни и етични аспекти, може да се направи само от дистанцията на времето“, заключи  адвокатът.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.