Последни новини
Home / Законът / #ПраваПоВремеНаКриза – платформа за възгледи и коментари за правата на човека в условията на COVID-19. 

#ПраваПоВремеНаКриза – платформа за възгледи и коментари за правата на човека в условията на COVID-19. 

Defakto.bg

 #ПраваПоВремеНаКриза – това е инициатива на  група юристи, които споделят възгледи и коментари за последиците от ограничаването на права и възможните решения в борбата с COVID-19. 

Инициативата е отворена за всички юристи, които се натъкват на конкретни казуси и желаят да споделят опит и информация с добавена стойност, съобщават инициаторите. Смятаме, че ако сме добросъвестни, разумни и полезни един на друг, ще успеем да живеем в правова държава и след извънредното положение. Извънредната ситуация безспорно изисква бързи, адекватни решения, но и анализ върху пораждащите се правни предизвикателства – за институции, бизнес, граждани, уязвими групи, казват те. Мерките и действията по време на извънредното положение следва да са съразмерни на заплахата и ограничени във времето. Те трябва да са обосновани и пропорционални когато поставят правата ни „под карантина“.

В противен случай може да се породи криза след кризата – правна, демократична, засягаща дългосрочно върховенството на правото. Когато обаче бързо анализираме, търсим, разработваме и предлагаме ефективни подходи за разрешаване на извънредни казуси и предизвикателства, възможните негативни ограничения могат да се минимизират, предупреждават юристите.

Първите материали в платформата са:
            (1) Статия на адв. Михаил Екимджиев, която хронологично проследява мерките, предприети от държавата в първия месец от обявеното извънредно положение, засягащи основни права и свободи и дава оценка за тяхната законосъобразност и необходимост.

(2) Видео разговор с адв. Мария Шаркова и д-р Анелия Авджиева, социален антрополог, за проблемите на ромските групи и възможни по-добри решения за здравна подкрепа.

Инициатори и участници до момента: #ПраваПоВремеНаКриза са: съдия Нели Куцкова, адв. Михаил Екимджиев, съдия Калин Калпакчиев, адв. Мария Шаркова, съдия Владислава Цариградска, Надя Шабани, Екатерина Баксанова, Пролет Велкова, д-р Анелия Авджиева.
Материалите се споделят в medium.com. За връзка: rights.in.crisis/gmail.com.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.