Последни новини
Home / Законът / По избор на съдиите: Йонко Грозев става председател на секция в Европейския съд по правата на човека

По избор на съдиите: Йонко Грозев става председател на секция в Европейския съд по правата на човека

Defakto.bg

ЕСПЧ с ново ръководство

Съдия Йонко Грозев

Българският съдия Йонко Грозев е избран за председател на една от петте секции на Европейския съд по правата на човека и ще встъпи в новата си длъжност на 18 май. Това съобщават от ЕСПЧ. Изборът се прави от всички съдии от пленарния състав.

Това е безспорно признание за съдия Грозев, досега българин не е заемал такава позиция в ЕСПЧ. И е говорящо на фона на вихрилата се не толкова отдавна кампания срещу Йонко Грозев и предшественичката му в Евросъда Здравка Калайджиева заради активното им участие в неправителствения сектор.

За Европейския съд очевидно подобна биография е достойна.  

ЕСПЧ се състои от 47 съдии – по един от всяка от държавите от Съвета на Европа, ратифицирали Конвенцията за правата на човека, административно е разделен на пет секции, в рамките на които се формират камарите от седем съдии, отделно има и Голяма камара от 17 съдии. Самите секции се формират с оглед постигане на представителство както на различни правни системи, така и на различни географски райони. А председателите им са натоварени с ред организационни задачи, свързани със заседанията, както и с произнасяния по случаи на недопустимост. В ЕСПЧ, независимо от националната си принадлежност, всеки съдия работи в лично качество – мисията му не е да защитава държавата, от която идва, а да е пазител  на човешките права.

Пленарният състав избира председател на Европейския съд по правата на човека, както и и двама негови заместници, всеки от които оглавява секция, плюс трима председатели на секции. Всички те влизат в Голямата камара.

По повод избора на Йонко Грозев от Съда дават и  подробна биографична справка за него, в която включително е изброено, че е член-учредител на Българския хелзинкски комитет – 1992-2013 г., на Фондация „Достъп до информация“ 1996-2002 г., член на правния консултативен комитет на Европейския център за правата на ромите 1998-2010, член на Съвета на директорите на „Български адвокати за правата на човека“ 2009-2013 г., оглавява работната група в Министерството на правосъдието по разработването на стратегия за институционална реформа в изпълнение на решенията на ЕСПЧ 2002-2006 г. и т.н., и т.н.. Съдия в Европейския съд по правата на човека от 13 април 2015 г., зам.-председател на секция от 13 август 2018 г. до 12 август 2019 г.

Декември 2019 г. Съдия Робърт Спано в зала „Тържествена“ на Съдебната палата

За нов председател на Европейския съд е избран съдия Робърт Спано (Исландия), досега зам.-председател. Той също ще заеме новия пост от 18 май, след изтичането на мандата на Линос-Александър Сицилианос.

През декември миналата година съдия Спано бе в София като основен лектор на конференция, организирана от Върховния касационен съд. „Няма стандартни решения за защита на съдийската независимост. Но съдиите трябва да знаят, че те са общност, братство, което трябва да е единно и да брани ценностите на системата“, обяви тогава в зала „Тържествена“ съдия Спано.

Избран е и нов заместник-председател на ЕСПЧ – съдия Ксения Туркович (Хърватия).  Тя е съдия в ЕСПЧ от януари 2013 г., от 1 май 2019 г. е председател на секция.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.