Последни новини
Home / Законът / Нели Куцкова: Ожесточаването на наказанията не е панацея, а и важи занапред

Нели Куцкова: Ожесточаването на наказанията не е панацея, а и важи занапред

Defakto.bg

И да вдигнат санкциите заради смъртта на Милен Цветков, няма да се приложат към обвинения за нея

“Когато се надигне обществено негодувание, Народното събрание традиционно реагира със законови промени, така е и сега след гибелта на Милен Цветков. Но всеки закон е конструкция, той трябва да е хармоничен, когато се правят промени на парче това е все да тръгнете да прекроявате една вече построена сграда, защото нещо в нея не ви харесва. Законът трябва да е обмислен, да не се прави с емоции и желание да се удовлетвори общественото мнение, а балансирано и мъдро. Защото това е закон, а дори и да го изменят сега, да се увеличат наказанията, той ще се прилага занапред, конкретният обвиняем няма да може да бъде наказан с по-тежко” – за това предупреди съдия Нели Куцкова в предаването “Неделя 150”. Тя коментира идеите за поредни промени в Наказателния кодекс, за които освен увеличаването на лишаването от свобода, ГЕРБ обмисля включително “психиатричен затвор” за дрогирани шофьори, а ВМРО настоява някои наказания да се изтърпяват в моргите.

“Тези случаи на млади хора, които под въздействието на наркотик или алкохол убиват на пътя себе си или други, са стотици, а жертвите на ПТП със сигурност са много повече, отколкото ще са тези от коронавируса.  За мен  е много важна превенцията, виждам колко много млади хора от лекомислие сеят смърт. Не вярвам, че ако много се увеличат наказанията това ще спре хората, които се друсат, пият и се качват зад волана. Важни са реакциите на онези до тях.

Старо правило е, че не тежестта на наказанието е важна,  а негомата неотменимост – всеки нарушител да знае, че няма да му се размине. Но там, където има смъртно наказание, например в някои от щатите в САЩ, рез изследвания също показват, че то не е довело до ограничаване на престъпленията, а до тяхното ожесточаване”, напомни съдийката

По започналия между юристите дебат, след като прокуратурата преквалифицира обвинението срещу Кристиан Николов в умишлено причиняване на смърт (на Милен Цветков), Нели Куцкова каза: “По принцип ПТП-та са не умишлени,  а непредпазливи престъпления, границата между евентуален умисъл и непредпазливост е много тънка.  Тези дни, след като загина Милен Цветков, си мисля, че може би като един истински журналист и със смъртта си той провокира много сериозна дискусия. Дано тя не се ограничи само с ожесточаване на наказанията, а с мисъл за това как да спрем децата ни да убиват на пътя”.

Съдия Куцкова коментира и създаването на платформата ПраваПоВремеНаКриза , тъй като е сред инициаторите й. “И при извънредно положение трябва да се намери балансът между запазването на здравето на гражданите и техните права – това е идеята да се направи анализ къде са накърнени правата, без балансът да го е изисквал. На властта й е много по-удобно да има повече правомощия и правата на гражданите да са ограничени, да й се услади това извънредно положение и след това да продължи по същия начин. Подобни проучвания не се правят само в България, включително на ниво ООН се пускат въпросници дали и какви права се нарушават по време на криза”.

About De Fakto

Проверете също

“Правосъдие за всеки” подновява протестите срещу политическото бездействие в НС за съдебна реформа

 Инициативата „Правосъдие за всеки” подновява протестните си  действия, а новото събитие  ще се проведе на …

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпълнение на съдебна заповед

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.