Последни новини
Home / Законът / Нели Куцкова: Ожесточаването на наказанията не е панацея, а и важи занапред

Нели Куцкова: Ожесточаването на наказанията не е панацея, а и важи занапред

Defakto.bg

И да вдигнат санкциите заради смъртта на Милен Цветков, няма да се приложат към обвинения за нея

„Когато се надигне обществено негодувание, Народното събрание традиционно реагира със законови промени, така е и сега след гибелта на Милен Цветков. Но всеки закон е конструкция, той трябва да е хармоничен, когато се правят промени на парче това е все да тръгнете да прекроявате една вече построена сграда, защото нещо в нея не ви харесва. Законът трябва да е обмислен, да не се прави с емоции и желание да се удовлетвори общественото мнение, а балансирано и мъдро. Защото това е закон, а дори и да го изменят сега, да се увеличат наказанията, той ще се прилага занапред, конкретният обвиняем няма да може да бъде наказан с по-тежко“ – за това предупреди съдия Нели Куцкова в предаването „Неделя 150“. Тя коментира идеите за поредни промени в Наказателния кодекс, за които освен увеличаването на лишаването от свобода, ГЕРБ обмисля включително „психиатричен затвор“ за дрогирани шофьори, а ВМРО настоява някои наказания да се изтърпяват в моргите.

„Тези случаи на млади хора, които под въздействието на наркотик или алкохол убиват на пътя себе си или други, са стотици, а жертвите на ПТП със сигурност са много повече, отколкото ще са тези от коронавируса.  За мен  е много важна превенцията, виждам колко много млади хора от лекомислие сеят смърт. Не вярвам, че ако много се увеличат наказанията това ще спре хората, които се друсат, пият и се качват зад волана. Важни са реакциите на онези до тях.

Старо правило е, че не тежестта на наказанието е важна,  а негомата неотменимост – всеки нарушител да знае, че няма да му се размине. Но там, където има смъртно наказание, например в някои от щатите в САЩ, рез изследвания също показват, че то не е довело до ограничаване на престъпленията, а до тяхното ожесточаване“, напомни съдийката

По започналия между юристите дебат, след като прокуратурата преквалифицира обвинението срещу Кристиан Николов в умишлено причиняване на смърт (на Милен Цветков), Нели Куцкова каза: „По принцип ПТП-та са не умишлени,  а непредпазливи престъпления, границата между евентуален умисъл и непредпазливост е много тънка.  Тези дни, след като загина Милен Цветков, си мисля, че може би като един истински журналист и със смъртта си той провокира много сериозна дискусия. Дано тя не се ограничи само с ожесточаване на наказанията, а с мисъл за това как да спрем децата ни да убиват на пътя“.

Съдия Куцкова коментира и създаването на платформата ПраваПоВремеНаКриза , тъй като е сред инициаторите й. „И при извънредно положение трябва да се намери балансът между запазването на здравето на гражданите и техните права – това е идеята да се направи анализ къде са накърнени правата, без балансът да го е изисквал. На властта й е много по-удобно да има повече правомощия и правата на гражданите да са ограничени, да й се услади това извънредно положение и след това да продължи по същия начин. Подобни проучвания не се правят само в България, включително на ниво ООН се пускат въпросници дали и какви права се нарушават по време на криза“.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.