Последни новини
Home / Законът / Адвокатите без служебен вход в СРС. Напрежение ли да ескалира, за да се реши проблемът?, пита шефът на САК

Адвокатите без служебен вход в СРС. Напрежение ли да ескалира, за да се реши проблемът?, пита шефът на САК

Defakto.bg
Председателят на САК Ивайло Данов

Не е целесъобразно да  се променят настоящите входно-изходни зони и да се обособяват нови, да се ангажира допълнителен човешки ресурс за пропусквателния режим, да се разходват публични финансови средства за закупуване на средства за проверка на сградите  на Софийския районен съд, тъй като проверката на едно лице отнема минимално време и човекопотокът преминава бързо  при моментно струпване на граждани„.

Това се казва в отговор на  главния  директор на  ГД „Охрана“  гл. комисар Георги Жеков  до Евгени Диков, председател на комисията „Управление на собствеността“ на  ВСС за възможността да се осигури служебен вход за адвокатите в сградата на Софийски районен съд.   Жеков е категоричен, че  с наличния състав и технически средства се осигурява оптимален пропускателен режим.  Отговорът очевидно задоволява  ВСС, чиято комисия  го препраща до председателя на САС.

През януари Софийски адвокатски съвет (САС) поиска да бъде обособен  втори вход  със скенер, който да осигурява предимство на адвокатите при достъпа им до работните  места – съдебните зали.  Става дума за сградите на  Наказателното отделение на СРС на бул. „Скобелев“ № 23 и  Гражданското отделение на бул. „Цар Борис  № 54., в които  броят на  посещенията от граждани е  в пъти повече спрямо останалите институции. 

Искането на САС бе в отговор на сериозно брожение сред адвокатите, които са включени в  общия поток на гражданите при влизане в сградата на  съда, нещо, което  затруднява  работата им.  Председателят на САС Ивайло Данов в писмо до правосъдния  министър,  Висшия адвокатски съвет, ВСС и председателя на СРС, поиска да се осигури нормален достъп на адвокатите до съда.  Посочи,  че  промяната може да бъде извършена без да се нарушават  Правилата за вътрешния ред, пропусквателния  режим и сигурността на съдебните сгради, предвиден за адвокати, вещи лица, съдебни заседатели  и хора с увреждания.

Столичният адвокатски съвет   получи  подкрепа от Висшия  адвокатски съвет и от председателя на  Софийски районен Александър Ангелов.   Председателят на СРС заяви в писмо до Данаил Кирилов, че   „разрешаването на проблема е от „спешен порядък“. Както и че: „Нееднократно са отбелязвани  значителни  забави  на участници в процеса – адвокати, вещи лица, свидетели и др. поради невъзможността да преминат навреме  през наложения контрол“.  С оглед на конструктивни възможности на двете сгради считам, че е налице функционална  възможност за обособяването на два потока за влизане в тях“, добави той.

Правосъдният  министър официално  не показа отношение по въпроса,  а в последна сметка от отговора до ВСС се вижда,  че проблемът е „решен“ на ниво  ГД „Охрана“ в Министерство на правосъдието  и  искането на адвокатите за облекчен достъп до съда, е отхвърлено. Комисията във ВСС се задоволи  с диспечерски функции, макар, че поне от  колегиалност  можеше да подкрепи съсловието на защитниците.

Разочарован съм от решението“,  заяви пред Де Факто председателят на САК Ивайло Данов. „Въпросът не е каприз,  поставен е отдавна и засяга професионалната дейност на адвокатите.  Очаквах повече разбиране към проблема на една гилдия,  без дейността на която правосъдие не може да съществува и която защитава правата и законните интереси на българските  граждани.  Не бива да допускаме напрежението да ескалира и едва тогава да бъде решен проблема„, заключи Данов.

Какво да се прави – не са прокурори, коментират отношението на властта към адвокатите юристи.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Един коментар

  1. Добре де, а някой все пак правил ли е замерване – колко е забавянето за влизане в пиков и в непиков час? Щото може опашката да е 20 метра и да минава за 2 минути…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.