Последни новини
Home / Законът / Здравният министър “отвори” парковете и градините, предпазните маски остават задължителни (и не само)

Здравният министър “отвори” парковете и градините, предпазните маски остават задължителни (и не само)

Defakto.bg

Със заповед на Кирил Ананиев се разрешава посещенията на градски паркове и градини на следните лица:

  • деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден;
  • собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на  противоепидемичните мерки.

Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути.

Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините.

Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

На база заповедта на министъра на здравеопазването, десет парка в София отварят за родители с деца до 12 години от днес, а кметовете на общините отговарят за организицията по прирагане на мерките според спецефиките на градските паркове и градини на територията на общините.

„Между 9.30 ч. и 18.30 ч. парковете да се посещават от родители с малки деца. Препоръчителната възраст е 12 години. Двама възрастни най-много могат да бъдат с колкото деца имат. Преди 9.30 и след 18.30 да влизат хората, които разхождат кучета. Забранява се повече от двама възрастни. Забранява се ползването на детските площадки, детските съоръжения и пейките” – това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Парковете, отворени за разходки в София са: Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. Паркът на НДК II част е разрешен само за извеждане на домашни любимци.

След като здравното министерство разреши на родителите с деца да посещават парковете, беше обявено, че от днес отварят и градските паркове във Велико Търново и Стара Загора, както и плажовете в Бургас. Община Троян също разреши разходките на семейства в парковете и градинките. Общинският кризисен щаб в Пловдив определи девет зони за разходка.

От днес се възобновяват и дейностите по  асистирана репродукция  със заповед на здравния министър  –   при условия  да се използват предпазни средства от болничния персонал и цялостна дезинфекция на помещенията между пациентите.

About De Fakto

Проверете също

Върховният касационен съд върнал за ново разглеждане неуважен иск на КПКОНПИ срещу хотелиер

Отхвърлен на две инстанции иск на КПКОНПИ за срещу хотелиера от Поморие Николай Алексиев е …

Из “Съдийски вестник”: Съдебна практика по въпроси, свързани с упражняване на правото на протест, свободата на мисълта и на изразяването на мнение (V)

Казусът с хвърлено паве  Винаги, когато ситуацията дава възможност на съдиите да се произнасят по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.