Последни новини
Home / Законът / Здравният министър „отвори“ парковете и градините, предпазните маски остават задължителни (и не само)

Здравният министър „отвори“ парковете и градините, предпазните маски остават задължителни (и не само)

Defakto.bg

Със заповед на Кирил Ананиев се разрешава посещенията на градски паркове и градини на следните лица:

  • деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден;
  • собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на  противоепидемичните мерки.

Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути.

Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините.

Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

На база заповедта на министъра на здравеопазването, десет парка в София отварят за родители с деца до 12 години от днес, а кметовете на общините отговарят за организицията по прирагане на мерките според спецефиките на градските паркове и градини на територията на общините.

„Между 9.30 ч. и 18.30 ч. парковете да се посещават от родители с малки деца. Препоръчителната възраст е 12 години. Двама възрастни най-много могат да бъдат с колкото деца имат. Преди 9.30 и след 18.30 да влизат хората, които разхождат кучета. Забранява се повече от двама възрастни. Забранява се ползването на детските площадки, детските съоръжения и пейките“ – това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Парковете, отворени за разходки в София са: Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. Паркът на НДК II част е разрешен само за извеждане на домашни любимци.

След като здравното министерство разреши на родителите с деца да посещават парковете, беше обявено, че от днес отварят и градските паркове във Велико Търново и Стара Загора, както и плажовете в Бургас. Община Троян също разреши разходките на семейства в парковете и градинките. Общинският кризисен щаб в Пловдив определи девет зони за разходка.

От днес се възобновяват и дейностите по  асистирана репродукция  със заповед на здравния министър  –   при условия  да се използват предпазни средства от болничния персонал и цялостна дезинфекция на помещенията между пациентите.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.