Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Анархо -либерални кръгове опорочават обвинението срещу Кристиан Николов

Иван Гешев: Анархо -либерални кръгове опорочават обвинението срещу Кристиан Николов

Defakto.bg

В интервю по Нова тв главният прокурор обясни  защо обвинението спрямо 22-годишния Кристиан Николове за смъртта на журналиста Милен Цветков е преквалифицирано като убийство, извършено  с  евентуален умисъл.   „В Наказателния кодекс е предвидено престъпление, извършено при евентуален умисъл – транспортно престъпление, причиняване на смърт при ПТП с евентуален умисъл. Предвидена е и хипотеза за причиняване на смърт по непредпазливост. Факт е, че хипотезата за извършване на подобно престъпление с евентуален умисъл е много рядка. Юристите обикновено се плъзгат по течението и възприемат по-лесното, а именно – квалификация по непредпазливост. Но какво, ако не евентуален умисъл, е да управляваш мощен джип след употреба в рамките на 24 часа на 4 вида упойващи вещества, три от които наркотични; да не спреш на червен светофар, да караш със скорост може би много над 100 км/ч? Евентуален умисъл означава две неща – да осъзнаваш обществено опасните последици (а шофьорът няма как да не ги е осъзнавал), да допускаш, че те ще се случат и да имаш безразличие към тези последици”, каза Иван Гешев.

Който се интересува да прочете  книгата на Никола Филчев, която изследва субективната страна на убийството, препоръча той. Но  призна, че ще бъде трудно да се докаже хипотезата на умисъл пред съда, като  уточни, че не е от юристите, които бягат от трудностите. В типичен стил допълни, че: „Темата беше ползвана от анархо-либералните кръгове за поредната пропаганда. Темата за катастрофата, при която загина Милен Цветков, беше използвана от определени кръгове за поредната пропагандна кампания, според която смъртта на журналиста е заради работата му. Казват още, че повдигнатото обвинение нарочно е формулирано така, за да няма резултат… Каквото и да направи прокуратурата, тези кръгове ще се опитат да го опорочат”

По отношение на обвинението срещу майката на Кристиан Николов, която е привлечена към наказателна отговорност, защото е дала фирмения джип на сина си, въпреки че той е бил дрогиран, Гешев заяви, че след като прокурорите са повдигнали обвинение и на майката на 22-годишния Кристиан Николов, те са преценили, че има достатъчно доказателства срещу нея.

Не съм запознат с подробностите по делото. Никой главен прокурор не следи в реално време всяко досъдебно производство. Има наблюдаващ прокурор, който поема отговорността. След като така е преценено, аз заставам зад колегите. Всеки български гражданин може да отговори дали един родител не може да прецени какъв живот води детето му. Няма как един родител да не знае за дълъг период от време, че детето му има проблеми с наркотиците“, каза още Гешев.

Главният прокурор  е убеден, че решението за екстрадицията на хазартния бизнесмен Васил Божков от Обединените арабски емирства, ще бъде политическо, което било характерно за страните извън Европейския съюз. „Имаме добри отношения с ОАЕ, но практиката ни показва, че при тях финансовите престъпления са с по-ниска степен на обществена опасност. Там нулите нямат значение. При тях сериозните престъпления са убийстово, изнасилване. Като не искам да кажа нищо лошо за страната, която цитирам

Попитан дали одобрява противоепидимичните мерки на правителството,  Гешев изказа недоволство от  контрола по спазването им. „Над 90% спазват мерките, но една малка част, която определям като група, мрънкащи за всичко, и друга, която ползва пандемията за репутационни и политически плюсове, не ги свазват.  Намирам грешка, че държавата не създаде ред за спазване на тези правила. Историята е показала, че ние не сме губили битки, но не сме спечелили война благодарение на политиците. Силно се надявам тази война да не я загубим пак„, заяви той.

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.