Последни новини
Home / Гостува ни / Как съдебните заседания да са публични и по време на COVID-19

Как съдебните заседания да са публични и по време на COVID-19

Defakto.bg

Практически насоки от Върховния съд на Тексас

Публичността на публичните съдебни заседания по време на COVID-19 е проблем не само у нас, но и по света. Дилемата е как да се съвместят епидеомиологичните мерки, забраняващи струпване на много хора в ограничени пространства – каквото безспорно е съдебната зала, от една страна, и принципът за публичност на правосъдието, от друга. Сиреч как да стане така, че не само страните, но и „публиката“ да получат достъп до заседанията и то „безопасно“.

У нас дотук това се получи само веднъж, в Софийския градски съд, при разглеждането на прокурорското искане за задържане под стража на обвинения за смъртта на Милен Цветков Кристиан Николов. Въпреки късния час, от съдебната зала течеше живо включване и журналистите получиха възможност да чуят (без картина, по настояване на защитата) аргументите и на обвинението, и на защитата, и на съда. Но това – засега  остава прецедент. В останалите съдилища употребата на интернет спира до осигуряването на връзка по скайп с арестите, откъдето се включват обвиняемите. А за станалото по време на заседанията се чака информация от пресслужбите. Интересуващите се граждани пък я получават, преразкана, от медиите.

Съдийската колегия на ВСС от началото на извънредното положение често отваря дума и за ползване на електронните връзки в правосъдието, но – дотам. Въпросът за осигуряването на публичност на съдебните заседания не е повдиган от кадровиците.

А има начини, сочи опитът в САЩ. Съдийски вестник публикува текст на Ева Гузман, съдия във Върховния съд на щата Тексас, където вече са проведени първите заседания посредством платформата Zoom. В тях страните участват на принципа на видеоконференцията и излъчването е достъпно за публиката.

Провеждането на съдебни заседания посредством платформата Zoom – практически насоки от Върховния съд на Тексас

Съдия Ева Гузман
Породената от COVID-19 криза създава безпрецедентни пречки пред нормалния ход на ежедневието ни. Но няма спор, че работата на съдилищата трябва да продължи. Затова съдиите от Тексас са обединени в старанието си да намерят оригинални начини, по които да отговорят на нововъзникналите предизвикателства. Адвокатурата в щата също прави всичко по силите си, за да откликне на нуждите на своите клиенти в тези времена на несигурност и сътресения в обществения живот. Социалните медии играят жизненоважна роля, информирайки своевременно обществото и адвокатурата за непрекъснато изменящата се правна ситуация. Всеки допринася по свой начин, за да се #СправимЗаедно.
#AppellateTwitterот доста време е удобно онлайн пространство, в което съдии и адвокати споделят информация, идеи и практически съвети. Затова в навечерието на първите съдебни прения в историята на Върховния съд на Тексас, проведени чрез видеоконферентна връзка, помолих #AppellateTwitter общността за идеи как най-добре да бъдат организирани нещата на практика. След успешното приключване на тези прения, аз също бих искала да дам своя принос чрез няколко съвета към съдиите и адвокатите.
На първо място, предварителната подготовка е ключова. От наша страна съдебният секретар Блейк Хоуторн, съдебният администратор Дейвид Слейтън и екипът от съдебни служители, ръководен от Кейси Кенеди, работиха неуморно, за да прецизират всички организационни детайли – мерки за сигурност, помещения, таймери, съдебни обявления, създаване на условия за публичност на заседанията и редица други. Пренията протекоха сравнително безпрепятствено. В деня преди провеждането им Блейк се свърза с адвокатите по всички дела чрез Zoom,за да е сигурно, че всички те са запознати с платформата и с настройките за светлина, звук и фон, както и за да отговори на всякакви организационни въпроси. Силно съветвам адвокатите да изрепетират поне веднъж речите си в Zoom, за да избегнат възможни гафове. Стига да е възможно, препоръчително е съдиите също да тестват програмата, като се „съберат“ на онлайн съвещание един или два дни преди истинското заседание, за да се запознаят с платформата. Практическият опит е ключът към успеха!
Провеждането на заседания посредством Zoom изисква и по-бавно темпо. Добре е по възможност адвокатите да правят пауза между отделните аргументи, за да дадат възможност за задаване на въпроси. От своя страна, съдиите могат да сигнализират, че искат да зададат въпрос, например като включат звука на заглушените си микрофони, като се доближат към камерата на компютъра или пък – в краен случай – като се обърнат по име към адвоката. И по делата „на живо“ често се случва няколко души да говорят един през друг или да се прекъсват, но естеството на видеоконферентната връзка прави това да изглежда доста по-неловко.
Не бива да се забравят и детайлите:
– Изберете подходящо помещение за фон. Нашите съдии използват за целта истински съдебни зали, за да създадат обстановка, максимално близка до реалната.
– Заредете устройството си предварително и по възможност го дръжте включено в захранването – използването на приложения за видеоконферентна връзка източва батерията сравнително бързо.
– Постарайте се да осигурите максимално бърза интернет връзка, за да не се налагат технически прекъсвания в хода на пренията. Добре е да изключите всички други устройства, ползващи безжичния интернет, макар че това може да се окаже невъзможно, като се има предвид колко много деца се обучават онлайн от домовете си в момента.
И най-накрая, не забравяйте да осигурите спазването на графика на делата. Идеята на Блейк Хоуторн да сложим изцяло отделен екран, показващ оставащото време, се оказа безценна с оглед на провеждането на всички съдебни прения по график.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.