Последни новини
Home / Законът / Швейцарецът, осъден за тероризъм у нас, не обжалва и влезе в затвора

Швейцарецът, осъден за тероризъм у нас, не обжалва и влезе в затвора

Defakto.bg

Осъденият на 5 години затвор по обвинения за тероризъм (по чл. 108а НК) и незаконно оръжие швейцарски гражданин Кевин Бахли е преведен в Софийския затвор за изтърпяване на наказанието. Бахли не е обжалвал първоинстанционната присъда на специализирания съд и тя е влязла в сила. За това съобщават от специализираната прокуратура.

Случаят с чуждия гражданин нашумя, тъй като това бе сред първите обвинения за тероризъм, свързан с „Ислямска държава“, у нас.

Кевин  Бахли бе задържан на 12 септември 2018 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ с арсенал от бойно, хладно и ловно оръжие в джипа му. Крайната цел на пътуването на швейцарския гражданин е бил град Идлиб, където е смятал да се присъедини към „Ислямска държава“, сочеше обвинението. Бахли е задържан след сигнал от швейцарските власти, към които се е обърнал неговия баща, след като е открил, че Кевин е отпътувал с всички законно притежавани от семейството ловни и бойни оръжие и боеприпаси.

Съобщението на прокуратурата:

Швейцарският гражданин Кевин Бахли, който на 24 февруари 2020 г бе  осъден на 5 г. лишаване от свобода по обвинение на Специализираната  прокуратура за тероризъм и незаконно пренасяне в страната на огнестрелни  оръжия и боеприпаси, е преведен в Софийския затвор за изтърпяване на  наказанието си.
Присъдата на Специализирания наказателен съд не бе обжалвана в законния  срок и влезе в сила.
Бахли бе задържан на 12 септември 2018 г. ГКПП „Капитан Андреево“ по  сигнал на швейцарските власти преди да премине границата с Турция. В  автомобила му „Jeep“ (с който на 11 септември 2018 г. влиза в страната  през ГКПП „Дунав мост 2“ край Видин) са намерени и иззети 2 ловни  карабини, бойна щурмова пушка, бронежилетка, каска, патрони, брадви,  мачете, ножове. Пред разследващите мъжът обяснява, че пътува за  сирийския град Идлиб, където да оказва хуманитарна помощ на местното  население.
В хода на досъдебното производство са събрани и представени на съда  доказателства за контакти на обвиняемия с ислямисти, както и огромен  брой веществени доказателства, сочещи крайната му цел – да се включи в  някоя от бойните групи на Ислямска държава в Сирия.
Кевин Бахли бе осъден да плати и 20 000 лева глоба, както и близо 9 700  лв. разноски по делото. В полза на държавата са отнети автомобилът му  „Jeep“, както и незаконно пренасяните с него оръжия и боеприпаси.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.