Последни новини
Home / Гостува ни / Банско и Covid-19: Скритите тестове и скритата кръв

Банско и Covid-19: Скритите тестове и скритата кръв

Defakto.bg

от Валя Ахчиева | EURACTIV BULGARIA

Банско. Градът, който беше заключен за 14 дни заради Covid-19. След това блокадата беше отменена и беше решено – ще се правят масови тествания на хората там. И те се правят. С дарени тестове и още някакви други, а протоколите от изследванията на около 1300 души от Банско с бързи тестове за наличието на антитела срещу коронавируса в кръвта на хората се съхранявали в клона на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Разлог.

Само че, хората са си искали резултатите от тестовете, но…не са им ги давали.

Защо?

Нали кръвните изследвания са лична здравна информация?

Според закона за здравето, здравна информация са личните данни, свързани със здравословното състояние, физическото и психическото развитие на лицата, както и всяка друга информация, съдържаща се в медицинските рецепти, предписания, протоколи, удостоверения и друга медицинска документация. Задължението за събирането, обработването, използването и съхраняването на здравна информация е на лечебните и здравните заведения, както и на регионалните здравни инспекции, на лекарите, фармацевтите и на други медицински специалисти.

Защо тогава копия от тези документи не са предоставени на хората, които са дали своя кръв за изследване на антитела срещу Covid-19?

Пациентът има право на информация за своето здравословно състояние.

Това право на пациента е очертано като водещ принцип в Европейската харта за правата на пациентите, приета през месец ноември 2002 година и тя е призната от всички държави-членки на Европейския съюз. С влизането в сила на Регламент 2016/679, личните данни за здравословното състояние на пациента получиха още по-голяма защита. Те попадат в категорията “специални лични данни”. Обработката  им е забранена, освен в изрично посочените в европейския регламент случаи.

А в Банско, под знака на Covid-19 се е случило нещо абсурдно

Ето как разплетохме тази история с дарените бързи тестове, тръгнала от един сигнал до нас, подаден от жител на Банско.

Банско ни посрещна с почти празни улици. Тук-там се виждаше човек. Усещаше се страх. Напрежението се носеше във въздуха в ярък контраст с прекрасната гледка към планинските върхове и снега по тях. Дори в малката аптека продаваха лекарствата през малко прозорче откъм улицата. Фармацевтът ми сподели, че сам си направил тест. Имал доверие само на себе си. Сам си взел кръв и сам си видял отрицателния резултат за антитела.

Само около поликлиниката се движеха хора.

В тази поликлиника правят бързите тестове на местни жители  за наличие на антитела срещу коронавируса. Но една жена от Банско ни сигнализира, че не давали на хората да си видят резултатите от тестовете. Не им издавали и документ за резултата от теста. Дори да искали с очите си да погледнат чертичките от своя тест, направен с тяхната кръв – НЕ МОЖЕЛО!

 Подробностите –  във видеоклипа от разследването на Валя Ахчиева, което стига до извода, че    Банско не е българският Ухан и  там не е било огнище на взрив. .

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.