Последни новини
Home / Законът / КС не пререши спора за „царските имоти“, преценката за всеки дворец и гора остава в полето на съда

КС не пререши спора за „царските имоти“, преценката за всеки дворец и гора остава в полето на съда

Defakto.bg

Изоставяне на старата практика: Решението, обявяващо противоконституционност, няма възстановително действие

Законът от 1947 г. за конфискация на имотите на бившите царе Фердинанд и Борис и техните наследници, обявен за противоконституционен от КС през 1998 г.,  е бил изначално невалиден, тъй като под формата на закон тогавашният парламент е гласувал индивидуален административен акт. Но това не пререшава висящите спорове за т.нар. „царски имоти“, собствеността на всеки конкретен дворец или гора подлежи на отделно установяване. В случая – от съда.

Това, най-общо, е приел Конституционният съд по обединеното дело № 5 от 2019 година, научи Де факто. Мотивите  ще бъдат обявени по-късно, най-вероятно в четвъртък.

В дело № 5 от 2019 г. бяха обединени питания на състав на Върховния касационен съд и на Пленума на Върховния административен съд. Докладчици са председателят на КС Борис Велчев и съдия Константин Пенчев.

До решението се е стигнало след прекъсване за почивка и много дебати днес. Както е известно, по време на извънредното положение и КС заседава чрез видеоконференция.

Дело № 5 прикова общественото внимание заради кардинални въпроси. Сред които и тези за „царските имоти“.

Първи – по време – питания отправи тричленният състав на ВКС – Маргарита Соколова, Сметлана Калинова и Розинела Янчева,  който трябва да сложи точката на спора за „Царска Бистрица“, един от най-апетитните имоти, върнати на Симеон Сакскобургготски при управлението на кабинета „Сакскобуррготски“ от подчинения му областен управител Олимпи Кътев.

По искането на състава на ВКС мнозинството в Конституционния съд прие да се произнесе по въпроса: „Какви са правните последици от решенията на Конституционния съд в хипотеза, когато се обявява за противоконституционен закон с еднократно правно действие?“ Което отново постави в центъра на вниманието друго решение на КС от 1998 г., обявило за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост на имотите на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Именно това решение на КС бе ползвано като основание за директна „царска“ реституция. До произнасянето на КС по новото дело процесът за „Царска Бистрица“ (печелен дотук от държавата) бе спрян на последна инстанция. С окончателни решения на ВКС вече приключиха споровете за „Кричим“, „Ситняково“, „Саръгьол“, до един в полза на държавата. Симеон загуби и делото за бившето стопанство на УБО край Врана. Европейският съд в Страсбург, сезиран от бившия премиер, още не се е произнесъл по същество.

Останалите три въпроса в обединеното дело бяха на Пленума на ВАС и засягат далеч по-широка палитра от случаи. Като наболели се очертаха питанията за съдбата на „висящите“ случаи при обявяване на противоконституционност на действащ закон, както и за „възстановителното“ действие след обявяването на противоконституцинност – тук се целеше преразглеждане на практиката на самия КС, който през 1995 г. бе обявил, че в този случай се възстановява действието на предходната по действие норма.

По последния въпрос този състав на Конституционния съд  създава нова практика и казва, че обявяването за противоконституционност на действащ закон няма възстановително действие. С други думи – КС отказва да е позитивен законодател и Народното събрание трябва да уреди „празнините“ в законодателството.

В крайна сметка, въпреки зададените 4 въпроса, КС отговаря на три, става ясно от официалното съобщение в сайта на съда. И това не е случайно – Конституционният съд не се произнася отделно по питането на състава на ВКС, свързано с „царските имоти“. То е „обхванато“ от първия отговор за „формалните“ закони, разясниха съдии, но с уточнения за момента на приемането на неговата невалидност от действието на новата Конституция.

Тези, с които говори Де факто, бяха категорични – колкото и „формален“ да е бил конфискационният закон от 1947 г.,  отмяната му не води до решаване на казусите със собствеността на т.нар. царски имоти. Напротив, по този въпрос и сега всеки от тях подлежи на отделно доказване.

Един от споровете между държавата и Симеон по всички дела за имотите (дотук неотменно печелени от държавата) бе дали обявената противокотституционност на някогашния реституционен закон има ефект на реституция. По този въпрос КС не се произнася.

Отговорите на Конституционния съд:

1. Обявените за противоконституционни ненормативни актове – закони във формален смисъл, решения на Народното събрание и укази на президента – са невалидни от момента на приемането или издаването им.

2. По отношение на заварените от решението на Конституционния съд неприключени правоотношения и правоотношенията, предмет на висящи съдебни производства, противоконституционният закон не се прилага. Народното събрание урежда правните последици от прилагането на обявения за противоконституционен закон.

3. Решението на Конституционния съд, с което закон, изменящ или отменящ действащ закон, се обявява за противоконституционен, няма възстановително действие.”

Решението е прието с 10 гласа „За” по т. 1 (на особено мнение останаха съдиите Гроздан Илиев и Таня Райковска), с 11 гласа „За” по т. 2 (на особено мнение остана съдия Гроздан Илиев) и с 10 гласа „За” по т. 3 (на особено мнение останаха съдиите Гроздан Илиев и Георги Ангелов).

Мотивите на решението ще бъдат обявени допълнително.

 

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.