Последни новини
Home / Актуално / Проф. Даниел Вълчев: Правителството повече не може да ограничава права със заповед „до второ нареждане“

Проф. Даниел Вълчев: Правителството повече не може да ограничава права със заповед „до второ нареждане“

Defakto.bg

На г-н Борисов  колко неотложно му беше да  обикаля страната и да отиде да се снима с багер?  Ми то не остана багер, с който премиерът да не се е снимал!

Нашето общество има много тежък вирус и не съм сигурен, че той е корона

Правят се заключения без статистическа стойност

Кризата в момента  е твърде дълбока,  за да я оставим само в ръцете на правителството, заяви  проф. Даниел Вълчев, декан на ЮФ в СУ „Климент Охридски“ в предаването „Лице в лице“.  Решенията, които засягат правата и ограниченията на хората, ги взема правителството. Ако нещата не са добре – ще бъде отговорно, ако са добре – ще бъде победител, коментира той.

Професорът изреди  кавалкада от въпроси, които нямат отговор. През  последния месец и половина не знаем  какво се случва и кой взима решенията, каза той.  Пример: „Г-жа Фандъкова преди дни каза,че общината щяла да разхлаби мерките за парковете, но щели да вземат разрешение от Щаба.  В това няма никакъм смисъл, общината не може да разхлаби никакви мерки, защото това решение е взето със  заповед на министъра на здравеопазването  от 20 март, а щабът не може да дава никакви разрешения, защото това са група експерти, които министър председателят е определил да го съветват„.

Вече един месец се води дебат кои тестове са по-успешни и хората съвсем се дезориентират.  „За да можеш да решиш която и да е криза, трябва да знаеш какво стои срещу теб. Това което ние досега разбираме от едни полушамански изказвания, е че срещу нас стои невидим,  смъртоносен и ужасен враг„, заяви  Вълчев. Само че това нищо не ни  говори.   „Разбирам, че в Германия в момента са направени 2 милиона теста и то голяма част от тях на случаен принцип и може да се каже с голяма степен на вероятност  каква част от немското  население е прекарало този вирус и да се правят съответните изводи.  У нас в момента се правят едни заключения, които няма никаква статистическа стойност“. 

Професорът коментира ограниченията заради пандемията: Казват ни няма да правите „това и онова“, „ще се ограничите“, „трябва“.   Правилно,  като общество трябва да положим  някакви усилия и самоограничения,  но трябва да знаем в името на какво.  Защото ако е вярно, че рано или късно ние всички ще преболедуваме този вирус, не е ни е ясно в момента какво точно правим.  Г-жа Меркел например откровено каза – възможно е пикът  да пробие капацитета на  нашата здравна система,  имаме „толкова и толкова легла, толкова и толкова обдишващи апарти и т.н., и ние ще направим всичко възможно да се движим близо, но да не позволим да бъде пробита системата“.   Това се разбира, защото е казано по човешки, аргументира професорът.

Попита: Може ли някой да ми каже какъв е  точно капацитетът на българската здравна система, защото преди няколко дни главата на Щаба заяви, че понеже имало вече над 300 души в интензивни отделения,  ставало страшно“Но според НСИ в България има 30 000 лекари, 346 болници и 53 000 легла, каза Вълчев.

При 53 000 легла и над 365 болници властите казват,  че  40 заразени на ден са проблем, а при 80 заразени става страшно. Е, може ли системата да рухне от 300 заразени, които са хоспитализирани с К-19, от тях 40 в реанимации и вече не можем да поемем повече?!    Ами това е един катастрофирал автобус с хора, 40 или 80 ранени ли системата не може да поеме?!   А ако водим война, ще се предадем ли при първите 50 ранени?  Е, ако е нисък капацитета, защо даваме 4 млрд и 700 млн  тази година за здравеопазване. 

Проф. Вълчев посочи,  че за последната година у нас са починали 108 000 българи или по 290 на ден и никой не се е притеснил от това. А от К-19 те са петдесетина за два месеца  и затворихме цялата държава..

И още за необяснимите неща: “ Когато на 20 март министърът издаде забраната за посещение в парковете,  дневно нововъзникващите  случаи бяха  10 -15 на ден.  Сега, когато отменяме забраната,  те са между 40 и 90 на ден.  Е, нека някой ми обясни логиката да се въведе забрана  при 10-15 заразени на ден и тя да се махне при 90 заразени на ден?! Излиза, че причините за тези ограничения съвсем не са медицински.  Отделно,  трудно е да приеме, че когато някой е на открито, дори при софийския  въздух,   се разболява  повече, кой каквото и да ми казва и каквито и дипломи да има.

Ами ако мина покрай вас и ви кихна? – попита водещата.   „Ми ще ви кажа наздраве!“, какво  друго да ви кажа, утре ще има друг щам, този поне щади децата ни и младите хора, това не го забравяйте, отвърна Вълчев.

И продължи:  „Слушам пак от Щаба – голям  проблем  щяло да бъде това с парковете, защото щели да се съберат по 15 млади хора да пият бира. Представете си докъде е деградило нашето  мислене!  Нас  не ни притеснява,  че в парковоте се пие, а че се пие по време на пандемия.  Нашето общество има много тежък вирус и не съм сигурен, че той е корона.  Ако отидете в  Сентръл  парк в Ню Йорк или в който и да е нормален парк в една нормална страна и пиете,  на десета минута  ще ви арестуват.  На нас това не ни прави впечатление, защото е  важно е да пият на два метра един от друг!“

…Изглежда свикнахме, че размерът на колата ти и скъпият автомобил могат да те направят безсмъртен. Можеш да имаш и 10 бентлита, пак умираш.  Тези неща трябва да се дискутират, заяви  професорът.

….Не може да има такива неясни ограничения като  „неотложност на пътуването“ , които водят до една напълно  ненужна и отживяла милиционерщина, в която и  полицаите, и гражданите се червят заради необходимостта да обясняват необяснимото, категоричен е юристът.

Извинявайте, ама на г-н Борисов  колко неотложно му беше да  обикаля страната и да отиде да се снима с багер?„.  „Инспектира!“, защити водещата премиера.

Ми то не остана багер, с който премиерът да не се е снимал в тази страна“, неотрази  защитата  проф. Вълчев.

Правителството трябва да разбере, че е под натиск.  Все още има Конституция и законов ред в държавата.  По повод казаното от Борисов, че се обмисля закон, в който да влязат  противоепидимичните мерки след отмяна на извънредното положение,  Вълчев коментира:   Правителство да си събере компетентните хора и да направят един закон, в който да се запишат  мерките,  които ограничават нашите права.  А не както е сега – законът да оправомоща някой друг да го прави.  Единственият начин да се ограничи  правото на придвижване например, е това да стане със закон, в който е посочено, че е временно.

Повече не може основни човешки права да бъдат ограничавани със  заповед на министъра „до второ нареждане“!

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.