Последни новини
Home / Актуално / Проф. Даниел Вълчев: Правителството повече не може да ограничава права със заповед “до второ нареждане”

Проф. Даниел Вълчев: Правителството повече не може да ограничава права със заповед “до второ нареждане”

Defakto.bg

На г-н Борисов  колко неотложно му беше да  обикаля страната и да отиде да се снима с багер?  Ми то не остана багер, с който премиерът да не се е снимал!

Нашето общество има много тежък вирус и не съм сигурен, че той е корона

Правят се заключения без статистическа стойност

Кризата в момента  е твърде дълбока,  за да я оставим само в ръцете на правителството, заяви  проф. Даниел Вълчев, декан на ЮФ в СУ “Климент Охридски” в предаването “Лице в лице”.  Решенията, които засягат правата и ограниченията на хората, ги взема правителството. Ако нещата не са добре – ще бъде отговорно, ако са добре – ще бъде победител, коментира той.

Професорът изреди  кавалкада от въпроси, които нямат отговор. През  последния месец и половина не знаем  какво се случва и кой взима решенията, каза той.  Пример: “Г-жа Фандъкова преди дни каза,че общината щяла да разхлаби мерките за парковете, но щели да вземат разрешение от Щаба.  В това няма никакъм смисъл, общината не може да разхлаби никакви мерки, защото това решение е взето със  заповед на министъра на здравеопазването  от 20 март, а щабът не може да дава никакви разрешения, защото това са група експерти, които министър председателят е определил да го съветват“.

Вече един месец се води дебат кои тестове са по-успешни и хората съвсем се дезориентират.  “За да можеш да решиш която и да е криза, трябва да знаеш какво стои срещу теб. Това което ние досега разбираме от едни полушамански изказвания, е че срещу нас стои невидим,  смъртоносен и ужасен враг“, заяви  Вълчев. Само че това нищо не ни  говори.   “Разбирам, че в Германия в момента са направени 2 милиона теста и то голяма част от тях на случаен принцип и може да се каже с голяма степен на вероятност  каква част от немското  население е прекарало този вирус и да се правят съответните изводи.  У нас в момента се правят едни заключения, които няма никаква статистическа стойност”. 

Професорът коментира ограниченията заради пандемията: Казват ни няма да правите “това и онова”, “ще се ограничите”, “трябва”.   Правилно,  като общество трябва да положим  някакви усилия и самоограничения,  но трябва да знаем в името на какво.  Защото ако е вярно, че рано или късно ние всички ще преболедуваме този вирус, не е ни е ясно в момента какво точно правим.  Г-жа Меркел например откровено каза – възможно е пикът  да пробие капацитета на  нашата здравна система,  имаме “толкова и толкова легла, толкова и толкова обдишващи апарти и т.н., и ние ще направим всичко възможно да се движим близо, но да не позволим да бъде пробита системата”.   Това се разбира, защото е казано по човешки, аргументира професорът.

Попита: Може ли някой да ми каже какъв е  точно капацитетът на българската здравна система, защото преди няколко дни главата на Щаба заяви, че понеже имало вече над 300 души в интензивни отделения,  ставало страшно”Но според НСИ в България има 30 000 лекари, 346 болници и 53 000 легла, каза Вълчев.

При 53 000 легла и над 365 болници властите казват,  че  40 заразени на ден са проблем, а при 80 заразени става страшно. Е, може ли системата да рухне от 300 заразени, които са хоспитализирани с К-19, от тях 40 в реанимации и вече не можем да поемем повече?!    Ами това е един катастрофирал автобус с хора, 40 или 80 ранени ли системата не може да поеме?!   А ако водим война, ще се предадем ли при първите 50 ранени?  Е, ако е нисък капацитета, защо даваме 4 млрд и 700 млн  тази година за здравеопазване. 

Проф. Вълчев посочи,  че за последната година у нас са починали 108 000 българи или по 290 на ден и никой не се е притеснил от това. А от К-19 те са петдесетина за два месеца  и затворихме цялата държава..

И още за необяснимите неща: ” Когато на 20 март министърът издаде забраната за посещение в парковете,  дневно нововъзникващите  случаи бяха  10 -15 на ден.  Сега, когато отменяме забраната,  те са между 40 и 90 на ден.  Е, нека някой ми обясни логиката да се въведе забрана  при 10-15 заразени на ден и тя да се махне при 90 заразени на ден?! Излиза, че причините за тези ограничения съвсем не са медицински.  Отделно,  трудно е да приеме, че когато някой е на открито, дори при софийския  въздух,   се разболява  повече, кой каквото и да ми казва и каквито и дипломи да има.

Ами ако мина покрай вас и ви кихна? – попита водещата.   „Ми ще ви кажа наздраве!“, какво  друго да ви кажа, утре ще има друг щам, този поне щади децата ни и младите хора, това не го забравяйте, отвърна Вълчев.

И продължи:  “Слушам пак от Щаба – голям  проблем  щяло да бъде това с парковете, защото щели да се съберат по 15 млади хора да пият бира. Представете си докъде е деградило нашето  мислене!  Нас  не ни притеснява,  че в парковоте се пие, а че се пие по време на пандемия.  Нашето общество има много тежък вирус и не съм сигурен, че той е корона.  Ако отидете в  Сентръл  парк в Ню Йорк или в който и да е нормален парк в една нормална страна и пиете,  на десета минута  ще ви арестуват.  На нас това не ни прави впечатление, защото е  важно е да пият на два метра един от друг!”

…Изглежда свикнахме, че размерът на колата ти и скъпият автомобил могат да те направят безсмъртен. Можеш да имаш и 10 бентлита, пак умираш.  Тези неща трябва да се дискутират, заяви  професорът.

….Не може да има такива неясни ограничения като  “неотложност на пътуването” , които водят до една напълно  ненужна и отживяла милиционерщина, в която и  полицаите, и гражданите се червят заради необходимостта да обясняват необяснимото, категоричен е юристът.

Извинявайте, ама на г-н Борисов  колко неотложно му беше да  обикаля страната и да отиде да се снима с багер?“.  “Инспектира!”, защити водещата премиера.

Ми то не остана багер, с който премиерът да не се е снимал в тази страна”, неотрази  защитата  проф. Вълчев.

Правителството трябва да разбере, че е под натиск.  Все още има Конституция и законов ред в държавата.  По повод казаното от Борисов, че се обмисля закон, в който да влязат  противоепидимичните мерки след отмяна на извънредното положение,  Вълчев коментира:   Правителство да си събере компетентните хора и да направят един закон, в който да се запишат  мерките,  които ограничават нашите права.  А не както е сега – законът да оправомоща някой друг да го прави.  Единственият начин да се ограничи  правото на придвижване например, е това да стане със закон, в който е посочено, че е временно.

Повече не може основни човешки права да бъдат ограничавани със  заповед на министъра “до второ нареждане”!

 

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.