Последни новини
Home / Законът / След извънредното положение мерките срещу коронавируса ще бъдат заложени в закон

След извънредното положение мерките срещу коронавируса ще бъдат заложени в закон

Defakto.bg

Категоричен план за излизане от кризата няма, каза Бойко Борисов

Работим по закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, без да има извънредно положение. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след заседанието на Народното събрание и изслушването му за ситуацията с коронавируса в страната по искане на БСП.

Много от мерките са в този закон и ще е добре, ако можем да приемем закон, който да включва само мерките. Те и сега са най-меките мерки в ЕС. Идеята е да бъдат мерките легитимни и без извънредно положение. Върху това работим“, посочи Борисов.  Сред вече въведените мерки са задължението да се носят маски, затварянето на някои обекти, ограниченията за пътуване между градовете и др.  Кои мерки ще останат на този етап не е ясно.   Според депутати от ГЕРБ все още не е измислен законовият начин за запазване на мерките, но се върви към отмяна на извънредното положение след 13 май. Възможно е да се премине през промени в Закона за защита при бедствия, заяви по-късно пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.  Тогава Националният оперативен щаб ще се промени като формат и един от вицепремиерите ще трябва да го ръководи.  Друг вариент е да се премине през  Закона за здравето, но тогава всичко ще се стовари върху министъра на здравеопазването и ще се налага да се произнася по въпроси извън компетентността му.  Затова смятам, че трябва да се изработи специален закон, който да е във връзка с това конкретно заболяване“, смята   специалистът.

По повод позицията на президента Румен Радев от понеделник, че за изхарчените средства по  време на извънредно положение трябва  да бъде създаден  публичен регистър, Борисов отговори: : „Те са публични. По-голяма прозрачност от тази не може да бъде. Единствената непрозрачност имаше при „Gripen“-ите, когато за един месец се взеха решенията за милиарди. Само това беше непрозрачно. Нека ги обявят.  Пак разбирам, че не е казал нищо конкретно освен, че е хубаво да сме здрави и богати, а не бедни и болни“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви,  че здравните мерки са добри, а икономическите на този етап са задоволителни. От тук нататък обаче кризата изисква нов подход – план за управление на кризата и секторни стратегии за възстановяване на икономиката, тъй като тя ще се премоделира в световен план, което е шанс за икономики като българската, каза той.  Йордан Цонев попита Борисов дали има анализ и как може да бъде подобрена мярката 60/40, която определи за работеща. Борисов каза, че откакто работи мярката средно да ден има намаление на регистрираните в бюрата за безработица с 400 души, а за две седмици – от 7 хил. души, регистрирани на ден, сега се регистрират по 2 хил. души.

Към момента имаме 7 403 подадени заявления; 101 849 работници и служители са се възползвали от нея. Между 7 000 и 10 000 работници всеки ден запазват работните си места. С този темп до края на месеца ще запазим над 120 000 работни места. Голямата загадка и голямата, в смисъл, грижа е как ще се справим в туристическия сектор, защото още в света няма рецепта“.

Категоричен план за излизане от кризата няма, каза Борисов.  Ако някъде имаше, щяхме да го припишем.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че новината от днешното изслушване е, че правителството няма план за излизане от кризата, а само сбъркани прогнози и действия на парче.  „Имате сгрешена преценка за ситуацията, сбъркана прогноза за спад от 3 %, вместо 8, сбъркана прогноза за безработица, действате на парче и както вече чухме – нямате план как да се върви оттук-нататък. На базата на това произвеждате хаотични решения, които променяте всеки ден, а понякога в рамките на един и същи ден.  Всявате страх у хората, за да ги владеете в подчинение“, каза Нинова.Тя заяви, че европейските държави имат отдавна план и го изпълняват. „Простичко в две посоки – осигуряване на финансов ресурс за кредитиране на бизнеса и безвъзмездна помощ за домакинствата. У нас обратно – етикетът на вашето поведение е кредити – за държавата, за бизнеса и хората, които  трябва да се връщат обаче„.

Възстановяване на икономиката чрез помощ за производство и спешни реформи – това предвиждат предложенията на БСП за излизане от кризата. Според Нинова Борисов трябва да разучи какво е направили Япония след Втората световна война – целево кредитиране на най-добрите сектори. Тя обяви още, че за да се увеличи потреблението, трябва да се увеличат доходите. И предложи да има реформа в здравеопазването.

Финално Александър Ненков от ГЕРБ обобщи, че страната се справя много добре и изброи постиженията. Той призова БСП за обединение на политическата класа, тъй като невидимата заплаха ще продължи много дълго.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.