Последни новини
Home / Законът / С реми 7:7 кадровиците отново оставиха Мирослава Тодорова без атестация

С реми 7:7 кадровиците отново оставиха Мирослава Тодорова без атестация

Defakto.bg

Съдия Мирослава Тодорова за пореден път остана без атестационна оценка за работата си. Както отдавна е известно, предложенията са две. Едното е на ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) Тодорова да получи най-високата оценка „много добра“, но от 94 точки при максимални 100. Алтернативното предложение е на Боян Новански оценката да падне с една степен надолу на „добра“ от 89 точки.

Като deja vu днес членовете на Съдийската колегия не събраха нужното мнозинство от 8 „за“ в подкрепа на едното или другото предложение. Кадровиците се разделиха поравно, като 7 от тях подкрепиха високата оценка за известната съдийка, а другите 7 – занижаването й. За 94 точки гласуваха Лозан Панов, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, Севдалин Мавров, Атанаска Дишева. За 89 точки бяха Боян Новански, Драгомир Кояджиков, Георги Чолаков, Вероника Имова, Стефан Гроздев, Боряна Димитрова.

За малко колегията бе на път да събере мнозинството от 8 човека в полза на отличното оценяване на Мирослава Тодорова. Шансът изникна след първото гласуване, в което ръка „за“ вдигна и Боян Магдалинчев, но пък точно в този момент бе възникнал проблем с видеоконферентната връзка на Атанаска Дишева и трябваше да се изчака включването й. А през това време Магдалинчев обяви, че се е объркал – с неговия глас мнозинството от 8 „за“ би се получило.

При това положение атестацията на Мирослава Тодорова ще се обсъжда и на следващото заседание на колегията на 12 май.

Драмата се точи от пролетта на 2019 г. и обрасна с всякакви сюжети и сравнения. Включително след ред безплодни опити м.г. кадровиците успяха да съберат мнозинство, но за понижаването на оценката на Тодорова, а Върховният административен съд отмени това решение заради немотивираността му и върна казуса за ново произнасяне на ВСС. При новия кръг обсъждания по-високата оценка пак не събра мнозинство, но членовете на колегията сметнаха, че това гласуване отделно подлежи на обжалване пред ВАС и Тодорова обжалва. С окончателно определение обаче върховният съд отново върна казуса на Съдийската колегия за довършване на процедурата. На предното заседание кадровиците също не събраха 8 „за“ за нито една от двете оценки. Последицата е, че Мирослава Тодорова стои без атестация, не може да участва в конкурси за повишение, нито дори да бъде повишена в ранг.

Затова пък колежката й от СГС Петя Крънчева, срещу която имаше дисциплинарни предложения включително за „игра“ с протоколи, още миналата година бе произведена в почти пълен отличник с 98 точки.

Единодушно, след закрито обсъждане, Съдийската колегия отхвърли жалбата на Никола Тодев срещу недопускането му до участие в обявения през януари конкурса за младши съдии. Тодев е единственият недопуснат до конкурса, защото не отговаря на изискванията на чл. 162, т. 6 ЗСВ – изискването е кандидадът да не страда от психическо заболяване.

Този кандидат не е допуснат и до конкурса за младши прокурори.

Днешното решение на Съдийската колегия подлежи на обжалване пред ВАС.

Двама окръжни съдии станаха зам.-председатели на Апелативния съд в Пловдив по предложение на председателя Магдалина Иванова. Новите заместници са Надежда Желязкова-Каличкова и Михаела Буюклиева. Желаещи за заместници от самия апелативен съд не е имало, бе обяснено пред Съдийската колегия.

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.