Последни новини
Home / Законът / Европейската комисия започна нова наказателна процедура срещу Полша заради съдийската независимост

Европейската комисия започна нова наказателна процедура срещу Полша заради съдийската независимост

Defakto.bg

Нова наказателна процедура срещу Полша за посягане на съдийската независимост започва Европейската комисия. Процедурата за нарушение този път е открита заради действащия от февруари закон, допускащ включително уволнения на съдии, приложили директно решения на Съда на ЕС.  Най-тежката дисциплинарна мярка заплашва и магистратите, оспорили законността на назначения по въведените от управляващата партия правила, както и политиката на управляващите.

Януари, Варшава, маршът

След приемането на този закон в навечерието на Коледа от долната камара на полския парламент, Сейма, най-голямата организация на полски съдии „Юстиция“ изпрати до всички магистратски организации в Европа и до всички европейски юристи покана да подкрепят полските съдии, като участват в организирания от тях мълчалив протестен марш „Хиляда тоги“. Маршът бе на 11 януари във Варшава, където се стекоха десетки хиляди, там бяха и българските съдии Нели Куцкова, Владислава Цариградска, Атанас Атанасов, както и председателят на ВКС Лозан Панов. А на следващия ден от „Юстиция“ пуснаха следния пост в социалните мрежи: „Тогата е за съдията, а не съдията е за тогата. Няма по-голяма обида за тогата от поробения съд“.

Сред най-драстичните промени тогава съдии посочиха въведената забрана да не се прилагат разпоредби, които не са признати за неконституционни от полския Конституционен съд. Което на практика е забрана да се прилагат директно решения на Съда на ЕС, установили че новата „съдебна реформа“ в Полша нарушава правото на ЕС.

В края на януари от ЕК предупредиха, че комисията е „изключително загрижена“ от последния развой на ситуацията с върховенството на закона в Полша.

„Законът, който променя функционирането на системата, в  т.ч. и дисциплинарния режим срещу съдиите, подкопава независимостта им и е несъвместим с върховенството на закона“, заявява днес заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, цитирана от БНР. И още:

Аз и председателят Фон дер Лайен бяхме пределно ясни от самото начало, че не можем да правим компромиси или да суспендираме нашите фундаментални права и ценности. Продължаваме работата си, за да държим действащо върховенството на закона. Вирусът не трябва да убива демокрацията“.

Вера Йоурова е категорична и че този закон  да може „да се използва, наред с други неща, за да контролира политически съдържанието на съдебните решения“. Това е европейски въпрос, европейските съдии трябва да имат доверие в независимостта на своите полски колеги, заявява Йоурова.

За откриването на новата наказателна процедура съобщава и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс в Twitter. Според Европейската комисия полският закон нарушава правото на ЕС и подкопава независимостта на полските съдии, заявява Рейндерс.

Досега Съдът на ЕС в Люксембург излезе с две решения, че съдебната реформа в Полша нарушава правото на ЕС. През юни миналата година се произнесе за намаляването на пенсионната възраст на магистратите от Върховния съд, което водеше до автоматичното отстраняване на немалка част от тях. Пред ноември 2019 г. последва второ решение – че и новите правила за пенсиониране на съдиите от обикновените съдилища и на прокурори въвеждат пряка дискриминация и дават власт на министъра на правосъдието да „подбира“ кои съдии да остави на работа, отстранявайки „неудобните“.

Междувременно ЕК бе задействала срещу Полша чл. 7 от Договора за ЕС, предвиждащ възможност за лишаване от право на глас в ЕС, ако мнозинството от държавите в общността подкрепят налагането на такова наказание заради постоянна заплаха за върховенството на закона.

А Съдът на ЕС допусна налагането на временни мерки срещу Полша.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.