Последни новини
Home / Законът / Нов сюжет по „Полфрийман“: Инспекторатът спрял проверката срещу съдиите, постановили предсрочно освобождаване, чака решението на ВКС

Нов сюжет по „Полфрийман“: Инспекторатът спрял проверката срещу съдиите, постановили предсрочно освобождаване, чака решението на ВКС

Defakto.bg

Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева оспориха спирането пред административния съд

Нов, пореден сюжет се е завъртял по казуса „Полфрийман“, научи Де факто. Като в центъра му са съдии, които продължават да са „проверявани“ от Инспектората без изглед за скорошен финал.

Калин Калпакчиев

Както е известно, миналата есен състав на Софийския апелативен съд – Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева единодушно постанови условно предсрочно освобождаване на изтърпяващия 20-годишна присъда за убийство австралиец, като се позова на наличието на всички законови предпоставки за това, а определението им, по закон, бе окончателно. То обаче бе срещнато на нож, бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска от ВКС да отмени влязлото в сила определение и дотогава да върне Джок Полфрийман в затвора, депутати от управляващите паралелно внесоха проект за промени в НПК (които нормативно да направят определението оспоримо), а състав на Върховния касационен съд с председател Жанина Начева разгледа искането на Цацаров на 7 октомври 2019 г. и оттогава се чака  неговото решение. Полфрийман все пак не бе върнат в затвора.

Весислава Иванова

Междувременно мнозинството в Съдийската колегия на ВСС се „възмути“ от акта на съдиите от апелативния съд, държаха се речи за „убиец, който проля българска кръв“ от името на „една българска майка“ и т.н. Паралелно публикации обвиняваха Калпакчиев и Иванова  в „свързаности“ с НПО, адвокати и т.н.. А кадровиците изпратиха сигналите срещу съдиите на Инспектората да извърши проверка и това бе сторено. Проверката е за уронване на престижа на съдебната власт, конфликт на интереси и прочее и е срещу всичките трима от състава.

В същото време Инспекторатът отказва да се произнася по насрещни сигнали на съдиите, че с интервютата си по „Полфрийман“ бившите кадровици Димитър Узунов и Ясен Тодоров са нарушили забраната да не коментират висящи дела.

Тези събития се разиграваха през октомври 2019-а.

Де факто реши да провери какво се случва с инспекторската проверка. И се оказа, че не се случва нищо, от началото на годината тя е „замръзнала“. През януари Инспекторатът към ВСС е спрял производството срещу тримата съдии, забележете, до произнасянето на Върховния касационен съд. Защото решението на върховната инстанция ще е преюдициално (определящо) за изхода от неговата проверка. Като се има предвид, че от ВКС се чака произнасяне най-вече по допустимостта на искането на Цацаров, допирните точки с уронената чест на Темида не стават много ясни. А и днес, повече от седем месеца след заседанието на ВКС по казуса, решение още няма.

Съдиите Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева още в края на февруари са оспорили решението за спиране на Инспектората пред Административен съд – София-град, тъй като то е без мотиви, включително и на аргумента за преюдициалност. Проверка в сайта на АССГ показа, че по жалбата е образувано административно дело, което обаче още не е насрочено. Любопитното е, че като дата на подаване на жалбата се сочи 27 април, но може и да е грешка при администрирането й.

Последиците от всички „проточвания“ дотук са, че върху съдии бе лепнат етикетът „грешни“ без шанс да се защитят. Затова пък им се наложи да си правят отводи включително от конкурсни комисии, та да изключат какъвто и да е повод за оспорване на конкурсните решения заради тяхното участие.

Междувременно публикации от днес обявяват, че Калин Калпакчиев, който е и председател на Съюза на съдиите, готвел пуч срещу съдебния съвет, като събирал подписка срещу очакваното решение на Пленума на ВСС да отнеме управлението на Съдебната палата от Лозан Панов. Заседанието на Пленума е утре и това решение най-вероятно ще  бъде взето. „Недоумявам за какво става дума – не събирам никакви подписи, а твърденията за пуч оставям без коментар“, каза Калпакчиев пред Де факто.

About Елена Енчева

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.