Последни новини
Home / Законът / Окончателно оправдан прокурор поиска възстановяване, препратиха молбата на ръководителя му

Окончателно оправдан прокурор поиска възстановяване, препратиха молбата на ръководителя му

Defakto.bg

Прокурор Константин Сулев, окончателно оправдан и от ВКС по дело за кражба на ток, поиска да бъде възстановен в държавното обвинение. Днес Прокурорската колегия прие това искане “за сведение” и го препрати по компетентност на прекия ръководител – районния прокурор на София.

Случаят със Сулев, който за последно работеше като командирован в специализираната прокуратура, нашумя заради обвиненията – едното от тях бе, че манипулирал електромера си, за да плаща по-малки сметки за ток. Първоначално имаше и обвинения за сводничество, от които обаче самата прокуратура се отказа. След старта на разследването Сулев бе отстранен от длъжност.

Още на първа инстанция Софийският градски съд изцяло оправда обвинителя. Експертиза по делото е показала, че електромерът на Сулев и на един от домоуправителите в кооперацията наистина са манипулирани, но кога е станало това не се установява по безспорен и несъмнен начин. Освен това, основният свидетел срещу прокурора е признал, че целта му е била да натопи Сулев и да го вкара в затвора, да видел как е там.

Оправдаването е потвърдено и от Върховния касационен съд и това решение е приложено към преписката във ВСС. Очевидно сега Константин Сулев ще бъде възстановен, но като обвинител в Софийската районна прокуратура.

Както и Съдийската колегия вчера, днес Прокурорската колегия отхвърли жалбата на Никола Тодев срещу недопускането му до конкурс за младши прокурори (основанието е, че не отговаря на законовото изискване да не страда от психическо заболяване).

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.