Последни новини
Home / Законът / СГС остави в сила гаранцията от 100 хил. лева, определена на майката на Кристиан Николов

СГС остави в сила гаранцията от 100 хил. лева, определена на майката на Кристиан Николов

Defakto.bg

Казваме,  че  искаме справедлив процес, а всъщност искаме линч, коментира адвокат Константин Симеонов, защитник на Десислава Николова

Майка не е предоставила ключовете от колата на сина си, талонът на автомобила е бил в нея, а тя – в провинцията

Константин Симеонов, адвокат на майката на Кристиан Николов

Софийски градски съд остави без уважение жалбата на Десислава Николова срещу  парична гаранция от 100 000 лв. В жалбата си майката на обвинения Кристиян настоваше  гаранцията й да бъде намалена, защото размерът не бил съобразен със здравословното и имущественото й състояние, възрастта, професията, както и това, че сама се грижи за трите си деца, племенниците и родителите си.

Софийска градска прокуратура обвини майка на Кристиан Николов, че  му е предоставила ключове от автомобила, след като е употребил наркотици, а първоинстанционният съд й опредил границя от 100 000 лева, която ако не заплати – влиза в ареста.

СГС, разгледал жалбата срещу високия размер,  е  преценил обаче, че тя е  неоснователна и при взимането на гаранцията са съобразени всички законови изисквания, а  размерът й е  в съответствие с високата степен на обществена опасност на деянието, в което е обвинена Николова.  По делото не са налице данни за влошеното й здравословно състояние. В жалбата си тя също не посочва доказателства за това. При задържането й за 24 часа от полицията дори е отказала да й бъде извършен медицински преглед.

Нито пред полицията, нито в жалбата си пред съда Десислава Николова е посочила материалното и имущественото си състояние, като е заявила, че ще направи това на по-късен етап. Едновременно с това обаче по делото има справки, според които фирмата й е била със значителни финансови приходи до 2018 година, за когато са последните данни, се казва в съобщението на СГС.

Съдът не е приел за основателен и довода, че Николова трябва да се грижи за трите си деца, тъй като те са пълнолетни и тя не им дължи издръжка. По делото няма данни, който да подкрепят и твърденията й, че тя плаща частните училища и детски градини на четиримата си племенници, както й че се грижи за родителите си.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

„Катастрофата с Милен Цветков е тежък пътен инцидент, който, заради личността на пострадалия, се преекспонира в обществото“, заяви пред bTV тази сутрин  Константин Симеонов, защитник на Десислава Николова. “ Казваме,  че  искаме справедлив процес, а всъщност искаме линч“, коментира той.  Симеонов обясни, че колата, която Кристиан е шофирал при катастрофата с Милен Цветков, е собственост на фирма, чийто собственик е г-жа Николова.

Кристиан има собствен автомобил и каква е причината да вземе служебния автомобил на майка си все още не е установено, каза адвокат Симеонов. Колата е била в двора на къщата, в която живеят.   Ключовете също са били там,   добави адвокатът.  Николова по никакъв начин не е предоставяла автомобила на сина си, при положение, че талонът за колата е бил в нея. Адвокатът не се нае да гадае дали Кристиан Николов ще се сдобие с ново обвинение – за незаконно отнемане на МПС.

Той изтъкна, че майката на Кристиан е заминала за провинцията с личния си автомобил и не е знаела, че синът ѝ ще вземе автомобилът. Доказателство за това, че тя  е била извън София са декларациите, които е дала на КПП.  Адвокатът заяви, че Николова не знаела, че синът ѝ взема наркотици.

Симеонов уточни, че майката и синът не са имали среща след катастрофата на 19 април. Видели са се веднъж в съда, когато е имало разпит на свидетел по случая. Никой не се поинтересува,  когато е станал инцидентът, къде е талонът на колата – в чантата на г-жа Николова и е бил извън София. Обвинението на моята клиентка е отговор на общественото мнение, което се разиграва, смята продължи адвокатът.“

 

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.