Последни новини
Home / Законът / Софийският районен съд с първо „дистанционно“ заседание по гражданско дело

Софийският районен съд с първо „дистанционно“ заседание по гражданско дело

Defakto.bg
Дистанционно открито заседание по гражданско дело проведе Софийският районен съд, съобщиха оттам. Това е първият подобен опит в СРС. Става дума за отдалечено участие на всички участници в процеса – съдията, ищеца и вещото лице. Ответникът е отказал участие в заседанието.
Използвана е електронна видеовръзка – чрез софтуера Скайп (Skype). Делото е с предмет обезпечаване на доказателства по чл.207 ГПК, като по същото е допусната и изготвена експертиза.
От съда съобщават:
„Чрез програмата е осъществена видеовръзка от три различни електронни устройства – на съдията по делото, на ищеца и на вещото лице. Изготвената по делото експертиза е преодставена за запознаване на страните по електронен път един ден преди датата на съдебното заседание. Ответникът по делото е отказал да участва в заседанието, като е депозирал по електронен път – чрез електронна поща становище с искане делото да се гледа в негово отсъствие, като в същото е изложил становището си по съществото на делото и е направил доказателствено искане за допускане на тройна експертиза.
В деня, предхождащ съдебното заседание, е осъществена тестова електронна видеовръзка и в определения ден и час е проведено открито съдебно заседание, което е било технически добре обезпечено, не са се наложили прекъсвания. В залата е присъствало и лице от ситемните администратори на съда за обезпечаване провеждането на съдебното заседание.
В съдебна зала посредством електронната видеовръзка е осъществено възприемане на звук и образ, позволяващо страните да вземат активно участие в съдебното заседание, по време на което съдът е докладвал постъпилите по делото документи, включително и депозираното становище на ответника, произнесъл се е по направените доказателствени искания, след което е изслушано вещото лице. Приета е изготвената експертиза, с което е изчерпан предметът на делото и същото е прекратено. По време на заседанието е осъществен звукозапис, който се съхранява в срока за поправка и допълване на протокола“.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.