Последни новини
Home / Законът / Тричленен състав на ВАС отхвърли жалбите срещу конкурса за следователи в Национална следствена служба

Тричленен състав на ВАС отхвърли жалбите срещу конкурса за следователи в Национална следствена служба

Defakto.bg

 

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбите срещу решенията по протокол № 28 от заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 18.09.2019 г.  С решенията са повишени в длъжност и по поредността на класирането са попълнени обявените свободни места за длъжността „следовател в Национална следствена служба”, съобщи пресслужбата на съда.

Решението по административно дело № 12125 от 2019 г. е окончателно. То е образувано по жалба на Татяна Борисова, следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура срещу резултатите от класирането. Впоследствие към делото бяха присъединени и още две дела, образувани по жалби на други двама от кандидатите в конкурса – Капка Милева и Любомир Георгиев. По-късно едната жалба е оттеглена и производството по второто присъединено дело – прекратено.

Тричленният състав е приел, че разгледани по същество жалбите са неоснователни. В случая Прокурорската колегия към ВСС е действала при условията на оперативна самостоятелност, с каквато разполага при взимането на решения за назначаване, повишаване и преместване на магистрати.  Това право ВСС е упражнил в съответствие с целта на закона. Целта на конкурса за повишаване и преместване в длъжност на съдии, прокурори, следователи е на съответната свободна длъжност да бъде назначен магистрат, който отговаря на всички изисквания за заемане на тази длъжност и за който, след съвкупната преценка на относимите факти и обстоятелства, е направен извод, че отговаря в най-голяма степен на изискванията за професионални и нравствени качества в сравнение с останалите кандидати, участващи в конкурса за същата длъжност.  Анализът на осъществените процесуални действия от Прокурорската колегия към ВСС, както и от съответните помощни органи – конкурсна комисия, КАК и Комисия по професионална етика, налага извода в настоящия случай, че са насочени към постигането именно на тази цел на закона, а установените в резултат на тези действия релевантни факти и обстоятелства обосновават извода, че решението за повишаване на класираните на първите пет места кандидати съответства на целта на закона.

Гласуването от ВСС е проведено при спазване на изискването по чл. 193, ал. 3 ЗСВ – по поредността на класирането на кандидатите, според което, заинтересованите лица са класирани преди жалбоподателката Татяна Борисова, както и преди другите двама жалбоподатели – Капка Милева и Любомир Георгиев. Като колективен орган Прокурорската колегия на ВСС взема решенията при формирано мнозинство от гласовете на неговите членове, а такова в случая е постигнато, тъй като „за“ повишаване петимата кандидати са гласували с явно гласуване 9 от членовете на Прокурорската колегия на ВСС. Поради това и след като в рамките на предоставената му оперативна самостоятелност ВСС е приел, че петимата кандидати (заинтересовани страни в настоящото производство) притежават необходимите професионални и нравствени качества за повишаване в длъжност, не може да се направи обоснован извод за нарушение на изискванията за законосъобразност. Решението, с което поради попълване на местата е прекратено гласуването по отношение на останалите кандидати, сред които са и жалбоподателите Борисова, Милева и Георгиев, също е законосъобразно, приема съдът.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.