Последни новини
Home / Законът / Тричленен състав на ВАС отхвърли жалбите срещу конкурса за следователи в Национална следствена служба

Тричленен състав на ВАС отхвърли жалбите срещу конкурса за следователи в Национална следствена служба

Defakto.bg

 

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбите срещу решенията по протокол № 28 от заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 18.09.2019 г.  С решенията са повишени в длъжност и по поредността на класирането са попълнени обявените свободни места за длъжността „следовател в Национална следствена служба”, съобщи пресслужбата на съда.

Решението по административно дело № 12125 от 2019 г. е окончателно. То е образувано по жалба на Татяна Борисова, следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура срещу резултатите от класирането. Впоследствие към делото бяха присъединени и още две дела, образувани по жалби на други двама от кандидатите в конкурса – Капка Милева и Любомир Георгиев. По-късно едната жалба е оттеглена и производството по второто присъединено дело – прекратено.

Тричленният състав е приел, че разгледани по същество жалбите са неоснователни. В случая Прокурорската колегия към ВСС е действала при условията на оперативна самостоятелност, с каквато разполага при взимането на решения за назначаване, повишаване и преместване на магистрати.  Това право ВСС е упражнил в съответствие с целта на закона. Целта на конкурса за повишаване и преместване в длъжност на съдии, прокурори, следователи е на съответната свободна длъжност да бъде назначен магистрат, който отговаря на всички изисквания за заемане на тази длъжност и за който, след съвкупната преценка на относимите факти и обстоятелства, е направен извод, че отговаря в най-голяма степен на изискванията за професионални и нравствени качества в сравнение с останалите кандидати, участващи в конкурса за същата длъжност.  Анализът на осъществените процесуални действия от Прокурорската колегия към ВСС, както и от съответните помощни органи – конкурсна комисия, КАК и Комисия по професионална етика, налага извода в настоящия случай, че са насочени към постигането именно на тази цел на закона, а установените в резултат на тези действия релевантни факти и обстоятелства обосновават извода, че решението за повишаване на класираните на първите пет места кандидати съответства на целта на закона.

Гласуването от ВСС е проведено при спазване на изискването по чл. 193, ал. 3 ЗСВ – по поредността на класирането на кандидатите, според което, заинтересованите лица са класирани преди жалбоподателката Татяна Борисова, както и преди другите двама жалбоподатели – Капка Милева и Любомир Георгиев. Като колективен орган Прокурорската колегия на ВСС взема решенията при формирано мнозинство от гласовете на неговите членове, а такова в случая е постигнато, тъй като “за” повишаване петимата кандидати са гласували с явно гласуване 9 от членовете на Прокурорската колегия на ВСС. Поради това и след като в рамките на предоставената му оперативна самостоятелност ВСС е приел, че петимата кандидати (заинтересовани страни в настоящото производство) притежават необходимите професионални и нравствени качества за повишаване в длъжност, не може да се направи обоснован извод за нарушение на изискванията за законосъобразност. Решението, с което поради попълване на местата е прекратено гласуването по отношение на останалите кандидати, сред които са и жалбоподателите Борисова, Милева и Георгиев, също е законосъобразно, приема съдът.

About De Fakto

Проверете също

Двама надзиратели от ареста на Националното следствие са отстранени от длъжност за тежки дисциплинарни нарушения

Двама надзиратели от ареста на Националната следствена служба (НСлС) са отстранени от длъжност заради тежки …

Специализираният съд насрочи разпоредително заседание по делото срещу Лиляна Деянова на 2 юли

В разпоредително заседание на 2 юли Специализираният съд ще преценява прецизността на разледването срещу Лиляна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.