Последни новини
Home / Законът / Обезщетения в размер на 163 700 лева са платени на граждани, пострадали от бавно правосъдие

Обезщетения в размер на 163 700 лева са платени на граждани, пострадали от бавно правосъдие

Defakto.bg

Допълнителни разходи от  163 700 лв. по бюджета на  Министерството нa правосъдието е одобрило правителството в сряда. Средствата са за  възстановяване на направените от министерството разходи по изплащане на обезщетения на граждани и юридически лица, пострадали от бавно правосъдие.  Общият размер на сумата е  изплатена за периода от 01.01.2020 г. до 31.03. 2020 г. от бюджета на правосъдното министерство  по сключени споразумения за нарушени права на граждани, свързани с  разглеждане и решаване на делата им в разумен срок.
Изплащането на обезщетения за вреди от бавно правосъдие се извършва по реда на Глава трета  от Закона за съдебната власт. Заявления  срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, могат да подават страни по приключени граждански, административни и наказателни производства, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства. Заявленията се разглеждат от специализирано звено на Инспектората към Висшия съдебен съвет, където се извършва проверка на обстоятелствата, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен срок от постъпването на заявленията. Ако бъде преценено, че правото на заявителя на правосъдие в разумен срок е било нарушено, министърът на правосъдието или посочено от него лице определя размера на обезщетението, съобразно практиката на Европейския съд по правата на човека и предлага сключване на споразумение със
заявителя.
Средствата, необходими за изплащане на сумите по сключените споразумения, са планирани в централния бюджет, съобщават от правителствената пресслужба.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.