Последни новини
Home / Законът / Адвокат Петьо Славов: НОЩ трябваше да получи законов статут, за да не бъде пренесен лесно в жертва

Адвокат Петьо Славов: НОЩ трябваше да получи законов статут, за да не бъде пренесен лесно в жертва

Defakto.bg
Адвокат Петьо Славов

„В българското законодателство орган като Националния оперативен щаб (НОЩ) не съществува. От края на февруари има вътрешна заповед на министър-председателят, който е създал нещо като работна група към него с чисто съвещателни и координиращи функции. Орган щаб не съществува, съществува междуведомствена работна група с консултативни функции“. Това заяви пред  БНР адвокат  Петьо Славов.

Той разясни защо въпросът за статута на НОЩ е въпрос за отговорността на  взетите и невзети мерки във връзка с извънредната ситуация. „Органите за здравен контрол в нашата страна са главният здравен инспектор, регионалните здравни инспектори и министърът на здравеопазването, който взима решенията еднолично в конкретната ситуация.  Налице е супер орган и това не е НОЩ, а министърът на здравеопазването. Отговорността медийно се прехвърли на т.нар. „щаб“ и по някакви причини той се съгласи да поеме тази морална, медийна, но не точно и юридическа отговорност“.

Той допълни: „До ден днешен препоръките на Щаба не сме ги видели черно на бяло, за да преценим дали мерките, взети от министъра, са обосновани от факти… Всеки административен акт трябва да съдържа мотиви, иначе е незаконосъобразен. Възможно е мотивите да са изнесени извън акта – в други цитирани документи, но не и в пресконференции. Пресконференциите не могат да играят ролята на мотиви. Това би било правен и логически абсурд“.

Беше логично, след като се създаде този щаб, да се институционализира неговото съществуване“.

В публикация от 26 април адвокат Петьо Славов коментира  неясния статут на оперативиня щаб и запита – НОЩ отговорен орган ли е или планирана изкупителна жертва?

„Вероятно  в това има скрит  смисъл“, допусна той, а именно:  „Някой друг, различен от управляващите, да поеме негативите от непопулярните мерки. Едновременно с това обаче премиерът запазва реалната власт да налага и отменя мерките чрез фактически подчинения му министър на здравеопазването.

Всичко това дава един възможен отговор на въпроса: дали НОЩ е мегаорган или е удобният грешник, който в подходящия момент ще бъде принесен в жертва, за да се спаси рейтингът на правителството и на министър-председателя“, заключи адвокат Славов.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.