Последни новини
Home / Законът / Предпазните маски на открити обществени места не са задължителни, обяви министър Ананиев

Предпазните маски на открити обществени места не са задължителни, обяви министър Ананиев

Defakto.bg

При контакт с други хора,  в магазани, аптеки, обществения транспорт  и други  закрити обществени места,  защитни средства трябва да се носят, запазва се и изискването за социално дистанция

От 3 май, неделя, ще бъде отворен за разходка природен парк „Витоша“.

Здравният  министър Кирил Ананиев издаде  заповед на 1 май, с която отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места. На страницата на министерството е посочено, че решението е взето  след среща с премиера Бойко Борисов и членове на правителството с Националния оперативен щаб, на която са били  дискутирани  противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на Covid-19.

В заповедта се казва:  Всички лица, които се намират на открити обществени места (в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата

На брифинга днес сутринта на Националния оперативен щаб бе съобщено, че се обсъжда отпадането на задължителните маски на открито.

Носенето на маски бе обявено за  задължително  на 12 април със заповед на министъра. От МВР вчера съобщиха, че близо 15 000 акта са наложени на  граждани, излезли без предпазно средство на открити обществени места.

Кметовете и областните управители в цялата страна трябва да създадат организация за отваряне на паркове и градини, при спазване на противоепидемичните мерки.

От 3 май, неделя, ще бъде отворен за разходка природен парк „Витоша“, съобщиха от Столичната община.

Движението на планината ще бъде организирано от екипите на общината и Общинска полиция, както и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11 и 14 часа пътищата ще бъдат затворени и планината няма да е достъпна с автомобил. На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

За да не се допуска събирането на много хора на едно място, автобусните линии, които пътуват до Витоша, няма да се движат.

About De Fakto

Проверете също

Може ли да се облага превишението на разходите над приходите при “обикновена” ревизия на граждани, ще тълкува ВАС

НАП не може да начислява данъци за разходи, категоричен е Висшият адвокатски съвет Любопитен и …

Съдът на ЕС: Достъпът до трафичните данни е разрешен само по дела за тежка престъпност и сериозни заплахи за сигурността

Достъпът, за целите на наказателни разследвания, до съвкупност от данни от електронни съобщения за трафика …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.